close
Módosítanák a VET-et
Áram - Egyéb

Módosítanák a VET-et

Módosítaná a villamos energiáról szóló törvény több paragrafusát a kormány, az egyetemes szolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében – az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn terjesztette be az Országgyűlésnek Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az energiainfo.hu értesülései szerint mindössze technikai jellegű módosításokról van szó, amelyek megkönnyítik az egyetemes szolgáltatók cseréjét egy adott szolgáltatási területen. 

A törvényjavaslat az egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó előnyök folyamatos biztosítása érdekében – a vállalkozás szabadságára is figyelemmel – módosítja a szabályokat arra az esetre, ha valamelyik társaság az egyetemes szolgáltatói tevékenységgel fel kíván hagyni.

Az iparági szabályozás a lakossági fogyasztók és a törvényben meghatározott egyéb felhasználók, jellemzően kisvállalkozások esetében a villamosenergia-ellátás biztosítását egyetemes szolgáltatás keretében is lehetővé teszi. Az egyetemes szolgáltatás a hatósági áron túl számos, a felhasználók számára előnyös feltételt biztosít – áll az indoklásban.

A módosítás egyebek mellett pontosítja az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedély kiadásának szabályait, és meghatározza azt a feltételt, amelynek fennállása esetén a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az egyetemes szolgáltatói engedélyt kérelemre visszavonhatja.

A módosítás érinti a hivatal új (átvevő) egyetemes szolgáltató kiválasztására irányuló eljárását. Ennek keretében a hivatal valamennyi egyetemes szolgáltatót felhívná az érintett felhasználók jövőbeli ellátására irányuló ajánlattételre. Az egyetemes szolgáltatók ajánlatukban meghatározzák azokat a feltételeket, amelyek fennállása esetén az ellátást biztosítani tudják. A MEKH a beérkezett ajánlatok alapján – figyelemmel az ellátásbiztonságra – választja ki az átvevő egyetemes szolgáltatót.

A javaslat szabályozza azt az esetet is, ha nem érkezik ajánlat vagy nem megfelelő ajánlatok érkeznek.

Rendelkezne a törvényjavaslat a többi között az átadás-átvétel folyamatának felhasználókat is érintő technikai részleteiről, mint a kikapcsolás-visszakapcsolás esete, az átadás-átvétel megtörténtekor a mérőállás meghatározása, illetve az átálláskori számlakibocsátás módja.

A beterjesztett törvényjavaslat szerint a jelenleg hatályos, egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedélyeket határozott időre adták ki, ezért szükséges azt az esetet is szabályozni, ha az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók ellátása az engedély lejárta miatt kerül veszélybe.