close
Milyen a jó nukleáris hatóság?
Atom - Blog - Egyéb

Milyen a jó nukleáris hatóság?

A NEA szerint a nemzetközi együttműködés és a kölcsönös felülvizsgálat elengedhetetlen része a hatékonyan működő nemzeti nukleáris hatóságnak.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Atomenergia Ügynöksége által kiadott „The Characteristics of an Effective Nuclear Regulator” című jelentés összefoglalja a hatékony nukleáris hatóság jellemzőit, szerepét és felelősségeit, a feladatához köthető alapelveket és jellemzőket.

Egy ilyen szervezetnek tisztában kell lennie szerepével és felelősségével, és a lakosság biztonságának kell lennie az elsődleges szempontnak. A hatóság jó működéséhez elengedhetetlen a teljes mértékű függetlenség a nukleáris ipartól, valamint a kormányzat nukleáris iparhoz kötődő szektoraitól.

Egy hatékony nukleáris hatóság működésének az alapvető műszaki kompetencia és tapasztalat az alapja, de önmagában ez nem elegendő. Ezek mellett szükséges a szervezeti és a humán tényezők ismerete, valamint elengedhetetlen a kompetencia a jogszabályok területén. A tanulmány szerint a bizalom, a tisztelet és a hitelesség elérése és megőrzése érdekében a nyitottság és az átláthatóság alapvető egy hatóság számára. Egy hatóságnak rendelkeznie kell az alapvető műszaki kompetenciákkal, és felelősnek kell lennie döntéseiért. Egyben erős szervezettel, robosztus menedzsment rendszerrel és erős vezetéssel kell rendelkeznie.

A NEA a nukleáris hatósággal már rendelkező országok számára is ajánlja a tanulmányt, valamint iránymutatónak használhatják olyan országok, melyek az atomenergia alkalmazásához nukleáris felügyelő hatóság létrehozásán dolgoznak, de emellett használható új hatósági szakemberek képzéséhez, fejlesztéséhez is.

Forrás: NucNet