close
Mielőbb dönteni kell a nukleáris energiatermelés hazai bővítéséről
Atom - Blog - Egyéb

Mielőbb dönteni kell a nukleáris energiatermelés hazai bővítéséről

A kĂśzĂŠp-kelet-eurĂłpai tĂŠrsĂŠg energiaigĂŠnye folyamatosan nĂśvekszik, a megĂşjulĂł forrĂĄsok ĂŠs a gĂĄzbĂĄzisĂş fejlesztĂŠsek mellett csak a nukleĂĄris kapacitĂĄsok bővĂ­tĂŠsĂŠvel lehet lĂŠpĂŠst tartani – derĂźl ki a KPMG most publikĂĄlt regionĂĄlis atomenergia jelentĂŠsĂŠből. Kiss PĂŠter, a tanĂĄcsadĂłcĂŠg energiaĂźgyekĂŠrt felelős partnere szerint, most kell dĂśntenĂźnk az atomenergia felhasznĂĄlĂĄs jĂśvőjĂŠről, ha unokĂĄinknak hatĂŠkony ĂŠs kĂśrnyezetkĂ­mĂŠlő megoldĂĄsokat kĂ­vĂĄnunk hĂĄtrahagyni.

A fĂśldgĂĄz bĂĄzisĂş fejlesztĂŠseknek hatĂĄrt szab az importfĂźggősĂŠg, ĂŠs a megĂşjulĂł forrĂĄsok is csak korlĂĄtozottan ĂĄllnak rendelkezĂŠsĂźnkre. HasznĂĄlhatnĂĄnk szenet, illetve lignitet is, ha a szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄsra megfelelő, ipari mĂŠretben alkalmazott technolĂłgiĂĄk volnĂĄnak mĂĄr – mondja Kiss PĂŠter, aki kĂŠzenfekvőnek tartja a nukleĂĄris energiatermelĂŠs bővĂ­tĂŠsĂŠt. Az atomenergia termelĂŠsnek LengyelorszĂĄgot kivĂŠve komoly kultĂşrĂĄja, mĂşltja van, illetve a tĂĄrsadalmi elfogadottsĂĄga is megvan a rĂŠgiĂłban. LengyelorszĂĄgban a rendszervĂĄltĂĄs sodorta el az atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠst.

A KPMG partnere emlĂŠkeztetett, hogy a nukleĂĄris erőművek előkĂŠszĂ­tĂŠsi, ĂŠpĂ­tĂŠsi ciklusa legalĂĄbb 10 ĂŠv, mikĂśzben hasznos ĂŠlettartamuk akĂĄr hatvan ĂŠv is lehet. EzĂŠrt Kiss PĂŠter szerint mĂĄr most el kellene dĂśnteni, hogy milyen szerepet szĂĄnnak a tĂŠrsĂŠg orszĂĄgai az atomerőműveknek. Ismert, hgy a Paksi Atomerőmű meglĂŠvő blokkjainak 20 ĂŠves Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsĂĄra vonatkozĂłan, a tervek szerint decemberben nyĂşjtja be az engedĂŠlykĂŠrelmet az erőmű a nukleĂĄris hatĂłsĂĄghoz. Az Atomenergia Hivatalnak kĂŠt ĂŠve lesz annak elbĂ­rĂĄlĂĄsĂĄra. Ugyanakkor egyre tĂśbben, nemcsak energiaipari szakemberek, hanem dĂśntĂŠshozĂłk is szorgalmazzĂĄk, hogy napirendre kell tűzni Ăşj nukleĂĄris blokkok ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek kĂŠrdĂŠsĂŠt. Pakson kĂŠt Ăşj blokknak elegendő terĂźlet ĂĄll mĂŠg rendelkezĂŠsre. TĂśbbnyire kĂŠt ezer megawattos blokkrĂłl hallani, ĂŠs arrĂłl, hogy ezek ĂźzembeĂĄllĂ­tĂĄsĂĄrĂłl akĂĄr mĂĄr 2009-ben tĂĄrgyalhat a parlament. Nem mellĂŠkes, hogy az atomenergia megĂ­tĂŠlĂŠsĂŠben egyelőre Ăşgy tűnik a magyar parlamenti pĂĄrtok alapvetően egyetĂŠrtenek, hiszen az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄst az orszĂĄggyűlĂŠs bizottsĂĄgai szinte egyhangĂşlag tĂĄmogattĂĄk.

A KPMG azzal a cĂŠllal kĂŠszĂ­tette el regionĂĄlis nukleĂĄris outlookjĂĄt, hogy a dĂśntĂŠshozĂłknak, a szakmĂĄnak, a fogyasztĂłknak tĂŠnyszerűen bemutassĂĄk, az atomenergia jelenlegi regionĂĄlis szerepĂŠt, ĂŠs a fejlesztĂŠsi lehetősĂŠgeket.