close
Mi lesz az MVM-ből? Nem világos, mit szeretne a gázpiacon a kormány
Áram - Egyéb

Mi lesz az MVM-ből? Nem világos, mit szeretne a gázpiacon a kormány

A jogszabĂĄlyi vĂĄltozĂĄsokkal vĂĄrhatĂłan felgyorsul a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport gĂĄzpiaci belĂŠpĂŠsĂŠnek folyamata – kĂśzĂślte a mĂşlt hĂŠten megjelent jogszabĂĄlyok kapcsĂĄn a NĂŠpszabadsĂĄggal az ĂĄllami vĂĄllalat sajtĂłsa. A tĂĄrsasĂĄg vezetĂŠse haladĂŠktalanul hozzĂĄlĂĄt az Ăşj jogi kĂśrnyezet szakmai feldolgozĂĄsĂĄhoz, valamint a mĂŠg nyitott strukturĂĄlis, gazdasĂĄgi ĂŠs szemĂŠlyĂźgyi kĂŠrdĂŠsek lezĂĄrĂĄsĂĄhoz – tettĂŠk hozzĂĄ. Az MVM az Ăşj szabĂĄlyoknak megfelelően ĂŠs a kormĂĄnyzati cĂŠlokat szem előtt tartva kĂ­vĂĄn a gĂĄzpiacra lĂŠpni – zĂĄrul a kĂśzlĂŠs.

Az tehĂĄt, hogy pontosan mit szeretne a gĂĄzpiacon az MVM, illetve a kormĂĄny az MVM-mel, egyelőre nem vilĂĄgos. A mĂşlt hĂŠten rĂŠszint OrbĂĄn Viktor miniszterelnĂśk, rĂŠszint Fellegi TamĂĄs energetikĂĄĂŠrt felelős miniszter alĂĄĂ­rĂĄsĂĄval megjelent szabĂĄlyok utalnak arra, hogy a gĂĄzpiacon is helyet csinĂĄlnĂĄnak az eddig ĂĄramban utazĂł holdingnak, melyet ugyanakkor a szĂśvegek nem nevesĂ­tenek.

Az mĂĄr tavaly ősszel kiderĂźlt, hogy a kormĂĄny a tengeren ĂĄt AzerbajdzsĂĄnbĂłl MagyarorszĂĄgig tervezett gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonal (AGRI) magyar rĂŠsztvevőjĂŠnek az MVM-et szemelte ki, amit a cĂŠg udvariasan elfogadott. A dĂśntĂŠs ugyanakkor komoly feszĂźltsĂŠgekről tanĂşskodik. A nagy horderejű ĂĄllami energiabefektetĂŠsekből ĂŠvek Ăłta kimaradnak a jelentősebb hazai magĂĄnbefektető csoportok, pĂŠldĂĄul a Mol vagy az E.ON.

MĂĄr az furĂĄn hatott, hogy a GyurcsĂĄny-kabinet 2008-ban a Mol helyett a gĂĄziparban kevĂŠssĂŠ jĂĄratos Magyar FejlesztĂŠsi Bankra testĂĄlta az orosz DĂŠli ĂĄramlat vezetĂŠkterv magyar szakaszĂĄnak ĂźgyĂŠt, csak azĂŠrt, mert a bank ĂĄllami tulajdonĂş. Az AGRI kapcsĂĄn szintĂŠn felmerĂźlhet a kĂŠrdĂŠs, a gĂĄzvezetĂŠkĂźgyekben igencsak jĂĄratos Mol helyett miĂŠrt az ĂĄramban utazĂł MVM a nyerő, mikĂśzben a jelek szerint maga nem is tolongott a lehetősĂŠgĂŠrt.

OrbĂĄn Viktor ugyanakkor most szemĂŠlyesen mĂłdosĂ­totta a fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi engedĂŠlykĂŠrelem rĂŠszletszabĂĄlyait, majd Fellegi TamĂĄs nĂŠmi kĂśrĂźlĂ­rĂĄssal lehetővĂŠ tette, hogy az orszĂĄg olcsĂłn betĂĄrolt stratĂŠgiai gĂĄzkĂŠszletĂŠnek hatodĂĄt az MVM-en keresztĂźl tĂĄvfűtő művek kapjĂĄk. A fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs kĂśrnyĂŠkezĂŠse a Molt ĂŠrinti leginkĂĄbb ĂŠrzĂŠkenyen, de ĂĄttĂŠtelesen a stratĂŠgiai kĂŠszletek megcsapolĂĄsa sem kedvező a szĂĄmĂĄra.

Az MVM-nek gĂĄzipari jĂĄrtassĂĄgot ĂŠs nĂŠmi pluszhasznot biztosĂ­tĂł rendelet sĂŠrtheti a gĂĄzkereskedők ĂŠrdekeit is.

Az MVM-et mĂĄr jĂłval rĂŠgebben hĂ­rbe hoztĂĄk a gĂĄziparral. 2008-ban politikusok a magĂĄntulajdonĂş Mol ĂŠs az ĂĄllami MVM gĂĄz- ĂŠs ĂĄramhĂĄlĂłzatĂĄnak egyfajta kĂśzĂśs irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄrĂłl szĂśvĂśgettek ĂĄlmokat. A MolnĂĄl akkor meg is erősĂ­tettĂŠk, hogy hallottak az Ăśtletről, de nem folytattak rĂłla tĂĄrgyalĂĄsokat. AkkortĂĄjt az MVM is a tĂŠrsĂŠgi multi szerepĂŠvel kacĂŠrkodott, de az elkĂŠpzelĂŠs lekerĂźlt a napirendről.

KĂśzel mĂĄsfĂŠl ĂŠve az MVM ĂĄramkereskedő leĂĄnyvĂĄllalata, az MVM Partner vĂĄratlanul gĂĄzkereskedelmi engedĂŠlyt vĂĄltott ki. Akkori hĂ­rek szerint a lĂŠpĂŠs kapcsolatban ĂĄllt a tĂśbb szĂĄzezer lakossĂĄgi Ăźgyfelet ellĂĄtĂł EMFESZ Kft. gyengĂźlő helyzetĂŠvel. FĂłnagy JĂĄnos, a szaktĂĄrca jelenlegi ĂĄllamtitkĂĄra a parlamentben mĂŠg ellenzĂŠki kĂŠpviselőkĂŠnt neki is szegezte a kĂŠrdĂŠst az akkori miniszternek, miszerint az MVM rĂŠszt kĂ­vĂĄn-e vĂĄsĂĄrolni az EMFESZ-ből. A vĂĄlasz szerint az MVM megjelenhet az EMFESZ „piacĂĄn”. ÉrtesĂźlĂŠsĂźnk szerint akkortĂĄjt a magyar ĂŠs az orosz kormĂĄny kĂśzĂśtt egyfajta kĂśzĂśs terv kĂśrvonalazĂłdott az EMFESZ fogyasztĂłinak ĂĄtvĂŠtelĂŠre. Ebben az MVM kĂŠpviselte volna a magyar ĂĄllamot. De nem tudtak megegyezni, mivel az oroszok ragaszkodtak a tĂśbbsĂŠghez. Így ez is lekerĂźlt a napirendről, az EMFESZ fogyasztĂłi lĂŠnyegĂŠben visszakerĂźltek helyi szolgĂĄltatĂłjukhoz, a piacon pedig nem tudni az MVM Partner gĂĄzkereskedelmi Ăźgyleteiről.

Meggyelők egyelőre csak talĂĄlgatjĂĄk, a kormĂĄny lĂĄtvĂĄnyos tĂĄmogatĂĄsa rĂŠvĂŠn az MVM mekkora szeletet hasĂ­t ki magĂĄnak a hazai gĂĄziparbĂłl. A most szĂĄmĂĄra biztosĂ­tott, mintegy 200 milliĂł kĂśbmĂŠteres mennyisĂŠg mindenesetre csupĂĄn jelkĂŠpes, hisz az nĂŠgy ĂĄtlagos tĂŠli nap orszĂĄgos gĂĄzfogyasztĂĄsa.