close
Mélyponton a Henry Hub gázár
Egyéb - Gáz

Mélyponton a Henry Hub gázár

Tizennyolc eves mélypontra zuhant a földgázár az amerikai piacon méárcius elején. A henry Hub ár a hónap első napján 1,57 dollár volt, amikor az európai piacon 5, Japánban 9 dollár körüli árakon számoltak a kereskedők.

Elemzők, az USA energiaügynökségének adataira hivatkozva emlékeztetnek, hogy a földgáztermelés, az olajhoz hasonlóan csúcson jár, miközben a tárolók is tele vannak, hiszen a a különösen meleg tél miatt a földgáziparnak nem volt igazán jó szezonja. A számok azt mutatják, hogy 31c éve nem volt olyan alacsony a földgázkereslet az amerikai paicon, mint az elmúlt hónapokban, miközben a készletek record magas szinten állnak.

Elemzők azonban az LNG piac fellendülésétől változásokat várnak, méghozzá alapvető változásokat. Többen emlékeztettek az elmúlt napokban, hogy miközben a földgáz hagyományosan regionálisan árazott termék volt, a cseppfolyós födlgáznak már globális piaca lesz/van, így az árazása is egészen más szempontok alapján történik majd. Az LNG export elindulásával az USA gyorsan felzárkózhat a világ gáz nagyhatalmai, Oroszország és katar mellé. Az amerikai energiaügyi minisztérium nemrég több olyan projektet engedélyezett, amelyek akár napi 300 millió köbméternyi földgázt is a globális piacra vihetnek, ez pedig már komoly versenyt generálhat. Elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy 2035-ra a jelenlegi másfélszeresére emelkedhet a világ földgázfelhasználása, vagyis lesz piaca a többletnek.