close
MEKH: nem érkezett kérelem a gönyűi erőmű leállítása
Áram - Egyéb

MEKH: nem érkezett kérelem a gönyűi erőmű leállítása

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) nem érkezett kérelem azzal kapcsolatban, hogy az E.ON leállítaná a gönyűi erőművét – közölte a hivatal.

Mint azt korábban az energiainfo.hu is megírta, az E.ON tartósan szüneteltetni kívánja a termelést több erőművében.  Sajtóértesülések szerint a vállalat a gönyüi erőműve üzemeltetésének szüneteltetését is kérte az energetikai hivataltól. A MEKH közleménye szerint hozzájuk ilyen kérelem nem érkezett és a hazai villamosenergia-rendszer kapacitása meghaladja a fogyasztók által igényelt mennyiséget. Így egyébként egy erőmű kiesése nem okozna ellátási zavarokat.

Kiemelik, hogy a rendelkezésre álló hazai villamosenergia-termelés és az import biztonsággal kielégíti a hazai fogyasztók igényét, így a téli és nyári csúcsterhelések idején is garantált az ellátás biztonsága. A közlemény szerint a MEKH folyamatosan figyelemmel kíséri a villamosenergia-rendszerben rendelkezésre álló erőművi és az igényelt fogyasztói teljesítmények alakulását.

A villamosenergia-rendszer csúcsterhelése június 20-án 6193 megawatt (MW) volt. Ez megközelíti az elmúlt tél folyamán mért csúcsterhelést, ami 2012. december 13-án 6463 MW-ot ért el.

A villamos rendszerirányító, a Mavir Zrt. előrejelzése szerint az idén nyáron 6300 MW, télen 6500 MW körüli csúcsterhelés várható, ami jelentős, de alatta marad az országban megtermelt, illetve a hálózaton behozható import mennyiségnek. Így a téli és nyári csúcsterhelések idején is garantált az ellátásbiztonság.