close
MEKH: nem dőlt meg a gázfogyasztási rekord a nagy hidegben
Egyéb - Gáz

MEKH: nem dőlt meg a gázfogyasztási rekord a nagy hidegben

A gázfogyasztási rekord az elmúlt rendkívüli hideg napokon sem dőlt meg, a január 7-én mért 69 millió köbméteres fogyasztás jelentősen elmarad a 2006-ban mért felhasználási csúcstól, az ország gázellátása biztosított – közölte az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A hivatal az MTI kérdésére ismertette: télen az átlagos napi gázigény 45-50 millió köbméter, amelynek döntő többségét a lakosság használja fel. A mostaninál magasabb adatot mértek 2012. február 6-án, amikor 75 millió köbméter fogyott, a rekord pedig 2006. január 23-án volt, akkor 90 millió köbméteres volt a gázfelhasználás – ezektől jelentősen elmarad a szombati 69 millió köbméteres fogyasztás.

A villamosenergia-fogyasztás 6155 megawatt volt a múlt szombaton, lényegesen kisebb a 2016. december 8-án mért 6749 megawattos értéknél.

A MEKH adatai szerint a tavalyi fűtési szezonban (2015. szeptember 1. és 2016. február 28. között) 2,3 milliárd köbméter gázt fogyasztott el a lakosság.

Az új szabályok szerint az idei fűtési szezonra 1,975 milliárd köbméter földgázt kellett betárolni – ismertették. A hivatal becslése szerint 15,4 fok alatt 1 fok napi középhőmérséklet-változás naponta 2,1 millió köbméter földgázfelhasználás-változást okoz.

A MEKH tájékoztatása szerint a tárolói készlet az év első napján 2,3 milliárd köbméter volt, 0,3 milliárd köbméterrel kevesebb az egy évvel korábbinál. A biztonsági készlet több mint 900 ezer köbméter, ennek felhasználására azonban az elmúlt évek során nem volt szükség – tették hozzá.

A tárolókban lévő készletek, valamint a belföldi termelés és a vezetékrendszeren folyamatosan érkező import források elegendőek az ország ellátásához rendkívüli időjárás esetén is – hangsúlyozta a MEKH.