close
Megvan az orosz-ukrán gázbéke
Egyéb - Gáz

Megvan az orosz-ukrán gázbéke

Ukrajna kifizette a Gazpromnak, amivel tartozott neki, mostantĂłl ĂĄtlĂĄthatĂł ĂŠs “tiszta alapon” szĂźletett gĂĄzszerződeseket kĂśtnek, indulhat a hosszĂş tĂĄvĂş egyĂźttműkĂśdĂŠs.

Ukrajna kifizette OroszorszĂĄg felĂŠ fennĂĄllt gĂĄzadĂłssĂĄgĂĄt, kĂśzĂślte Julija Timosenko ukrĂĄn miniszterelnĂśk orosz tĂĄrgyalĂłpartnerĂŠvel, Viktor Zubkovval tegnap, Kijevben. Az RBC Ukraine hĂ­re szerint kijelentette mĂŠg, hogy miutĂĄn tegnap ĂĄtutaltĂĄk a pĂŠnzt, mĂĄr nem tartoznak semmivel OroszorszĂĄgnak. Előzőleg, ĂĄprilis 23-ĂĄn mĂĄr tudni lehetett, hogy a szĂźksĂŠges Ăśsszeget letĂŠtbe helyeztĂŠk, de kĂśzĂśltĂŠk, hogy csak akkor adjĂĄk ĂĄt, ha a kĂŠt orszĂĄg alĂĄĂ­rja a szĂźksĂŠges tanĂşsĂ­tvĂĄnyokat is a gĂĄzrĂłl. Mivel azonban UkrajnĂĄnak nincs semmi tovĂĄbbi kĂŠrdĂŠse az Ăźgyben, a maga rĂŠszĂŠről kĂŠsz azonnal alĂĄĂ­rni a papĂ­rokat, ahogyan azok elkĂŠszĂźlnek.

Viktor Zubkov hangsĂşlyozta, hogy a gĂĄzvita rendezĂŠse utĂĄn megnyĂ­lt a lehetősĂŠg arra, hogy a kĂŠt orszĂĄg Ăşj, hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzipari egyĂźttműkĂśdĂŠst indĂ­tson. Ez 8-10 ĂŠvet jelent. Zubkov is Ăşgy lĂĄtja, hogy minden problĂŠma megoldĂłdott, a legutolsĂł pĂŠnzĂĄtutalĂĄs is megĂŠrkezett. MostantĂłl Ukrajna ĂŠs OroszorszĂĄg tiszta ĂŠs ĂĄtlĂĄthatĂł szerződĂŠsekre alapozhatja az Ăşj szerződĂŠseit, ideĂŠrtve a gĂĄzkereskedelmet ĂŠs a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄst is.

EmlĂŠkezetes, hogy februĂĄr elejĂŠn jelezte az orosz Gazprom, hogy Ukrajna mĂĄsfĂŠl milliĂĄrd dollĂĄrral adĂłsa. Az ukrĂĄn fĂŠl tavaly november Ăłta nem Ă­rta alĂĄ a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠseket, ezĂŠrt a Gazprom a szĂĄllĂ­tĂĄsok csĂśkkentĂŠsĂŠvel fenyegette meg. A hĂ­r nem emlĂ­ti, de ismert, hogy a vita abbĂłl keletkezett, hogy az orosz fĂŠl a korĂĄbbinĂĄl sokkal nagyobb ĂĄrat kĂŠrt a gĂĄzĂŠrt, mondvĂĄn azt nem az addigi tĂźrkmĂŠn, hanem a drĂĄgĂĄbb orosz forrĂĄsbĂłl szĂĄllĂ­tja. A tĂźrkmĂŠnek ĂĄllĂ­tĂłlag a hideg időjĂĄrĂĄs miatt kevesebb gĂĄzt exportĂĄltak.