close
Megszűnt Bulgária egyoldalú gázfüggősége
Egyéb - Gáz

Megszűnt Bulgária egyoldalú gázfüggősége

A görög-bolgár határon hétfőn átadott, korszerűsített kompresszorállomás mostantól már nem csak Bulgária felől Görögországba továbbítja az orosz földgázt, de ha szükséges, akkor meg lehet fordítani a vezetékben az áramlást, azaz Bulgária mostantól már Görögország felől is földgázhoz juthat.

A két balkáni ország közötti gázvezeték kapacitása napi 3 millió köbméter. Bulgária évi gázszükséglete mintegy 3 milliárd köbméter, ennek 95 százaléka eddig az orosz Gazpromtól érkezett egyetlen vezetéken.

Bulgária, hogy csökkentse egyoldalú függőségét az orosz gázszállításoktól, decemberben megállapodást ír alá Görögországgal egy csaknem 180 kilométer hosszú vezeték építéséről, amivel összekapcsolják gázvezeték-hálózataikat.

A Bulgária és Görögország által 2018-ra kialakítandó, úgynevezett vertikális gázfolyosó közel 220 millió euróba kerül, ehhez az összeghez az EU 45 millió euróval járul hozzá. Az építési munkálatok 2016 októberében kezdődnek el.

Bulgária gázvezetéket épít továbbá Románia felé, amit idén terveznek átadni, Szerbia felé pedig egy másik gázvezetéket, amely 2018-ban készül el.