close
Megszerezte a hiteleket a Rosznyefty
Egyéb - Olaj

Megszerezte a hiteleket a Rosznyefty

A Rosznyefty 16,8 milliárd dollárra emelte a felvenni kívánt hitelösszegét és két nagyvállalattal kötött hosszútávú szerződést a héten. Az ügyletek összértéke elérheti az 50 milliárd dollárt, így az orosz cég elérheti, amin régóta dolgozik és megveheti a TNK-BP vegyesvállalat eladó felét.

Az orosz állami vállalat bejelentése alapján az összeg, amit a nyugati bankoktól felvehet, fedezi vásárlásának felét. A BP részéért 27 milliárdot készpénzben és részvényekben fizet ki. A közleményből az is kiderül, hogy a Rosznyefty a Glencore-ral és a Vitollal abban állapodott meg, hogy öt év alatt, legfeljebb 67 millió tonna nyersolajat szállít nekik, a tőlük felvett kölcsön fedezésére. Ez nagyjából napi 270 ezer hordó olajat jelent, jegyzi meg a The Moscow Times.

A vásárlás következtében az orosz cég a világ legnagyobb olajtermelőjévé válhat, napi 4,6 millió hordós felhozatallal. Az angol-orosz TNK-BP brit fele régóta eladó, a vegyesvállalat orosz felét az AAR nevű, orosz magánvállalkozó milliárdosokból álló csoport vezeti. Mivel a Rosznyeftynek nem volt elég készpénze a vásárláshoz, hiteleket kellett felvennie, ezek egyik visszafizetési módja az olajcégek részére olajexportként valósul meg. Egyes források szerint a megállapodás alapján a Glencore és a Vitol 10 milliárd dollárt fizet ki előre az olajért, az összeget bankhitelből teremtik elő. A hosszútávú olajexport-szerződések árképzése megegyezik azzal, amit a Rosznyefty középtávon szokott használni. A Rosznyefty napi 270 ezer hordó olajjal fizeti vissza a kölcsönt, ami a jelenlegi termelésének több, mint 10 százaléka. Bár a kölcsön összegéről nem közöltek pontos adatokat a cégek, 100 dolláros átlagos hordónkénti árral számolva az ügylet nagyjából 50 milliárd dollárt érhet. A Glencore és a Vitol vezérigazgatója is örömmel kommentálta az egyetértés megszületését, hosszútávú, jó kapcsolat kiépítéséről beszélve. A Rosznyefty várhatóan 2013 második felében veszi meg a TNK-BP részét.

A bankoktól felvett ötéves hitel összege 4,1 millió, kétéves lejáratú összege 12,7 millió dollár. A bankok között van a Bank of America, a Merrill Linch, a BTMU, a Citibank, az ING és az Unicredit is.