close
Mégsem csökkent kvótát az OPEC?
Egyéb - Olaj

Mégsem csökkent kvótát az OPEC?

Az OPEC-nek nem kell csökkentenie a kínálatát, amíg Iraké nem éri el a háború előtti szintet, azaz nagyjából a napi 2,5 millió barrelt – jelentette a Bloomberg a szervezet elnökére hivatkozva.A világ nyersolajtermelésének mintegy harmadát adó OPEC kartellnek nem kell csökkentenie a kínálatát, amíg Iraké nem éri el a háború előtti szintet, azaz nagyjából a napi 2,5 millió barrelt – jelentette a Bloomberg a szervezet elnökére hivatkozva. Ez utóbbi pedig csak a harmadik negyedév végén esedékes, hiszen a világ második legnagyobb kőolajtartalékával bíró Irak jelenleg még mindig kevesebb mint napi egymillió barrelt hoz felszínre. Az OPEC-olajok jelzőára is egyelőre az előirányzott 22–28 dolláros sáv felső tartományában mozog. A kartell szakminiszterei június 11-én tartják a soron következő ülésüket a katari Dohában.

A fenti hírre tegnap délelőtt Londonban 25 centtel esett az északi-tengeri brent barrelenkénti ára, amely 27 dollár fölé lendült a hét elején. A tőzsdei jegyzési árfolyam a múlt hónapban 15 százalékkal emelkedett, amiben az amerikai kereskedelmi készletek csökkenése mellett éppen az OPEC-kínálat várható visszafogása játszotta a fő szerepet. A kartell még áprilisban határozott arról, hogy júniustól a kvótafegyelem erősítésével szűkíti a tényleges kínálatát, és újabban felvetődött a felemelt kvóták csökkentésének lehetősége is. A szervezet (Irakkal együtt) májusban napi 26,65 millió barrel olajat termelt.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.