close
Megkezdődött a Déli Áramlat építése Szerbiában
Egyéb - Gáz

Megkezdődött a Déli Áramlat építése Szerbiában

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg vasárnap délután a Déli Áramlat nevű gázvezeték szerbiai szakaszának építése. Az építkezést a South Stream Serbia (Déli Áramlat-Szerbia) vállalat végzi, amelyben az orosz Gazpromnak 51, a szerbiai állami gázszolgáltatónak (Srbijagas) pedig 49 százalékos tulajdonrésze van.

A belgrádi ünnepségen a szerbiai államvezetés mellett magas rangú orosz politikusok és a Gazprom orosz vállalat igazgatóbizottságának elnöke, Alekszej Miller is részt vett. Az illetékes miniszterek három energiaügyi szerződést írtak alá. “A Déli Áramlatra való csatlakozás a fejlődés szimbóluma, valamint Szerbia és Oroszország összekapcsolása a munkán keresztül, illetve a bizonytalanság nélküli gázellátás garanciája” – jelentette ki Tomislav Nikolic szerb államfő.

A Déli Áramlat nemzetközi gázvezeték a Fekete-tenger alatt, Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül szállítja majd az orosz gázt Nyugat-Európa fogyasztóinak. A befektetés összértéke több mint 16 milliárd euró. A 421 kilométeres szerbiai szakasz kiépítése 1,9 milliárd euróba kerül.

Az ünnepséggel egy időben összeszerelték az első csővezetéket is a vajdasági Sajkásszentivánon (Sajkas), a valódi munka azonban csak februárban kezdődik meg. A több évig tartó munkálatok során várhatóan 25 ezer embert alkalmaznak közvetlenül, közvetetten viszont akár 100 ezer ember is munkához juthat a projektnek köszönhetően.

Az Ukrajna megkerülésével orosz gázt az európai piacra szállító Déli Áramlat gázvezetéket előreláthatólag 2016-ban helyezik üzembe. A vezeték évente 63 milliárd köbméter földgázt lesz képes eljuttatni az európai fogyasztókhoz Bulgária, Szerbia, Magyarország, Szlovénia és Ausztria területén az olaszországi elosztó terminálhoz vezető nyomvonalon.