close
Megjelent a társasházaknak szóló pályázat útmutatója
Áram - Egyéb - Távhő

Megjelent a társasházaknak szóló pályázat útmutatója

Közzétette a társasházak energiahatékonyságának növelését célzó alprogram pályázati útmutatóját hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Az Otthon Melege Program alprogramjára azok a gazdasági szervezetek nyújthatnak be pályázatot, amelyek gazdálkodási formájuk szerint társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősülnek – hangsúlyozta az NFM hétfői közleményében. A pályázat keretében a minimum 5, de legfeljebb 60 lakásos, 1946 után épült, 2006. december 31-éig kiadott építési engedéllyel rendelkező, távfűtéses, házközponti fűtéses vagy lakásonkénti egyedi fűtéses lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek támogatást.

Az állami támogatás mértéke a megvalósítandó fejlesztéstől függően az energetikai tanúsítvánnyal igazolt minden megtakarított széndioxid-egységre 750-950 forint közötti összeg. Az elnyerhető támogatás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50 százalékát. Az alprogramban rendelkezésre álló bruttó 10 milliárd forint elosztása régiónként történik. Szükség esetén a tárca fenntartja a jogot a régiók közötti forrás átcsoportosítására – közölték.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül, 2015. április 30-ától a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatják be a www.magyarorszag.hu kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkező társasházak, lakásszövetkezetek. Az egyszerűsített kivitelezői regisztráció folyamatáról és a pályázati portál elérhetőségéről a tárca március elején nyújt további tájékoztatást.

A pályázati felhívás, a pályázati útmutató és annak mellékletei hétfőtől elérhetőek a www.kormany.hu kormányzati portálon. Az NFM január 7-én jelentette be, hogy az Otthon Melege Program társasház-felújítási alprogramjának elindítását tervezi, és nyilvánosságra hozta a pályázati feltételekről szóló tájékoztatót.