close
Mégiscsak szerződtek a Déli Áramlat tervezéséről
Egyéb - Gáz

Mégiscsak szerződtek a Déli Áramlat tervezéséről

A Déli Áramlat Magyarország Zrt. szerdán, a társaság budapesti irodájában vállalkozási szerződést írt alá a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi nyomvonalának tervezési és engedélyeztetési munkálatairól egy mérnökirodákból álló konzorciummal – közölte a társaság az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az orosz Gazprom energiaipari óriásvállalat 50-50 százalékos tulajdonában lévő Déli Áramlat Magyarország Zrt. szerződő partnere több magyar és külföldi vállalatból álló konzorcium. Mint írták, a konzorcium az első részletes műszaki terveket jövő év elején készíti el, amely már tartalmazza azt a javasolt nyomvonalat is, ami alapján elindulhatnak az engedélyezési és birtokjogi munkálatok.

A Déli Áramlat Magyarország Zrt. szakemberei már több hónapja folytatják a vezeték nyomvonalának kitűzésével és az engedélyezéssel kapcsolatos munkákat. Eddig minden megkeresett hatóságnál pozitív és támogató hozzáállást tapasztaltak – olvasható a cég közleményben.

A Gazprom csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Alekszej Miller, a cég elnöke szerdán tárgyalt Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel. A társaság tájékoztatása szerint a tárgyaláson megerősítették: a gázvezeték magyarországi szakaszának építését 2015 áprilisában kezdik meg. Az orosz állami cég első embere elmondta, hogy a Déli Áramlat építése a tervek szerint halad. Oroszországban, Bulgáriában és Szerbiában már megkezdődtek a munkálatok.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője megerősítette a találkozó tényét, ugyanakkor hangsúlyozta, a találkozón semmilyen megállapodás aláírására nem került sor.