close
Megint eseménydús lesz az ukrán gázpiaci évzárás
Blog - Egyéb - Gáz

Megint eseménydús lesz az ukrán gázpiaci évzárás

Ez az ĂŠvzĂĄrĂĄs sem tűnik egyszerűnek az ukrĂĄn gĂĄzpiacon: az orszĂĄg szĂĄllĂ­tĂłja 2,4 milliĂĄrd dollĂĄrnyri szĂĄmlaelmeradĂĄs rendezĂŠsĂŠt kĂśveteli, de mĂĄr tudni lehet, akkor sem lesz bĂŠkessĂŠg, ha fizetnek: 2009-tĂłl megint tĂśbbet kell fizetnie UkrajnĂĄnak az import gĂĄzĂŠrt. Ez egyĂŠbkĂŠnt nem mond ellent annak, hogy esnek a nemzetkĂśzi gĂĄzĂĄrak, hiszen keleti szomszĂŠdunk mĂŠg Ă­gy is jĂłcskĂĄn az eurĂłpai piacinĂĄl olcsĂłbban jut az energiahordozĂłhoz.

Mivel 2009. januĂĄr 1-től piaci alapokra kerĂźl az orosz-ukrĂĄn gĂĄzkereskedelem, UkrajnĂĄnak 400 dollĂĄrt kell fizetnie ezer kĂśbmĂŠter import gĂĄzĂŠrt, jelentette be a Gazprom vezĂŠrigazgatĂłja, Alekszej Miller ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk előtt, miutĂĄn Dmitrij Medvegyev orosz elnĂśkkel tĂĄrgyalt. MegerősĂ­tette korĂĄbbi előrejelzĂŠsĂŠt is, mely szerint, ha OroszorszĂĄg piaci ĂĄron jut a kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai gĂĄzhoz, akkor UkrajnĂĄnak is drĂĄgulĂĄsra kell felkĂŠszĂźlnie. JĂşliusi vĂĄrakozĂĄsai szerint az UkrajnĂĄnak szĂĄllĂ­tandĂł tĂźrkmĂŠn gĂĄz ĂĄra 2009. januĂĄr 1-től meg fog kĂŠtszereződni. 

A vezĂŠrigazgatĂł pĂŠnteken tĂĄjĂŠkoztatta az elnĂśkĂśt arrĂłl is, hogy Ukrajna gĂĄzadĂłssĂĄga elĂŠrte a 2,4 milliĂĄrd dollĂĄrt. Ha az adĂłs nem fizet, az Ăśsszeg gyorsan fog tovĂĄbb nőni. MĂŠg ugyanazon a napon a svĂĄjci bejegyzĂŠsű RosUkrEnergo (RUE) kĂśzzĂŠtette, hogy a Naftohaz Ukrajini neki tatrozik a fenti 2,4 milliĂĄrddal. Ismert, hogy a RUE fele a GazrpomĂŠ. Miller szerint nincs előrelĂŠpĂŠs Kijevvel az Ăźgy megoldĂĄsĂĄban, amiről egyĂŠbkĂŠnt mĂĄr tĂśbb napja cikkez a sajtĂł. MĂĄrpedig, amĂ­g a vevő nem fizet, az eladĂł nem Ă­rja vele alĂĄ a jĂśvő ĂŠvi gĂĄzszerződĂŠst. 

Ám ez ellentmond annak, hogy – mint a nyĂĄron ukrĂĄn forrĂĄsok alapjĂĄn beszĂĄmoltunk -, mĂĄr megszĂźletett az orosz-ukrĂĄn hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi megĂĄllapodĂĄs, vagyis a tovĂĄbbiakban nem kell az előző ĂŠvek vĂŠgĂŠt jellemzett ĂĄrvitĂĄktĂłl tartani. Az oldhatja fel az ellentmondĂĄst, hogy egy ilyen egyezsĂŠget szĂĄmtalan, mĂŠg nem vĂŠglegesnek minősĂźlő szerződĂŠs előz meg, s nem biztos, hogy az ukrĂĄnok mĂĄr a legvĂŠgső megĂĄllapodĂĄsrĂłl beszĂŠltek. MĂĄsrĂŠszt a hosszĂş tĂĄvĂş megĂĄllapodĂĄsban is lehet olyan kitĂŠtek, hogy az ĂĄrat ĂŠvente kell meghatĂĄrozni. Br ennek kicsi az esĂŠlye. MagyarorszĂĄgon ĂŠs sok orszĂĄgban ugyanis az a gyaorlat, hogy egy tĂśbb ĂŠvvel ezelőtt meghatĂĄrozott gĂĄzĂĄrkĂŠplet alapjĂĄn dől a minden adott időszak utĂĄni negyedĂŠvben alkalmazott ĂĄr. Így a szĂĄllĂ­tĂĄsban az ĂŠvkezdetnek nincs kitĂźntetett szerepe, annĂĄl inkĂĄbb a kĂŠpletben lĂŠvő vĂĄltozĂłk aktuĂĄlis ĂŠrtĂŠkĂŠnek. A mostani magyarorszĂĄgi importĂĄrat lefelĂŠ nyomja kĂŠt olajtermĂŠk mediterrĂĄn piaci ĂĄrĂĄnak esĂŠse, viszont felfelĂŠ kĂŠnyszerĂ­ti a forint dollĂĄrhoz viszonyĂ­tott gyengĂźlĂŠse. A jĂśvő ĂŠv elejĂŠtől ezek eredőjekĂŠnt olcsĂłbban ĂŠrkezik az orosz fĂśldgĂĄz MagyarorszĂĄgra, mint most. 

Viszont ez, ĂŠs egyben az eurĂłpai ĂĄr mĂŠg Ă­gy jĂłval afĂślĂśtt lesz, amit ma Ukrajna fizet. EzĂŠrt szembesĂźl keleti szomszĂŠdunk azzal, s vele talĂĄn mĂŠg tĂśbb szovjet utĂłdĂĄllam Gazprom-vevő is, hogy 2009-től tĂśbbet megint kell fizetnie a gĂĄzĂŠrt. Igaz, az a bővel 500 dollĂĄr fĂślĂśtti ĂĄr egyelőre nem fenyegeti őket, ami EurĂłpĂĄban fizettek az importőrĂśk, hiszen ez az ĂĄrszint a nemzetkĂśzi pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg miatt egyelőre a mĂşltĂŠ.