close
Meghosszabbították a Vértesi Erőmű csődvédelmét
Áram - Egyéb

Meghosszabbították a Vértesi Erőmű csődvédelmét

HozzĂĄjĂĄrultak a hitelezők a VĂŠrtesi ErőmĹą Zrt. (VĂŠrt) csődvĂŠdelmĂŠnek tovĂĄbbi 90 nappal tĂśrtĂŠnő meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄhoz a csĂźtĂśrtĂśkĂśn OroszlĂĄnyban tartott egyezsĂŠgi tĂĄrgyalĂĄson – kĂśzĂślte az erőmĹą az MTI-hez csĂźtĂśrtĂśkĂśn eljuttatott kĂśzlemĂŠnyĂŠben. A csődvĂŠdelemről mĂŠg augusztusban dĂśntĂśttek az ĂĄllami tulajdonĂş Magyar Villamos MĹąvek Zrt. (MVM) tĂśbbsĂŠgi tulajdonĂĄba tartozĂł erőmĹątĂĄrsasĂĄg augusztusi kĂśzgyĹąlĂŠsĂŠn a rĂŠszvĂŠnyesek – emlĂŠkeztet a kĂśzlemĂŠny. A 2010. augusztus 26-tĂłl hatĂĄlyos csődvĂŠdelem 90 napra fizetĂŠsi moratĂłriumot biztosĂ­t a VĂŠrtnek, amit most, a hitelezők jĂłvĂĄhagyĂĄsĂĄval Ăşjabb 90 nappal meghosszabbĂ­tottak.

Előzőleg már tulajdonosi döntés volt a társaság végelszámolásának előkészítéséről. Ennek végrehajtására három évet adtak volna: a bányászat az év végéig, az erőmű pedig további három évig működött volna, időt hagyva arra, hogy Oroszlány távhőellátását megoldják. A végelszámolási eljárásban a cég vagyona elegendő a hitelezők kielégítésére.

A csődvédelem az azonnali felszámolási eljárás elkerülésére szolgál. A végzés közzétételétől a társaságot fizetési haladék illeti meg a kezdő időpontot megelőzően, illetve azt követően esedékessé váló pénzkövetelések vonatkozásában.

Az augusztusi döntés után a csődvédelmet a társaság a munkavállalók javadalmazásával, a térség távhőellátásával és az államilag garantált hitelek visszafizetésével indokolta. A Vért akkor azt közölte, hogy a három hónap alatt elkészíti a fizetőképesség helyreállítását célzó programot, egyezségi javaslatot készít elő mind a hitelezők, mind a munkavállalók számára, és tárgyalásokkal kívánja elősegíteni a térség távhőellátásának hosszú távú megoldását.

A társaság az augusztusi közgyűlés után a helyzet kialakulásának legfőbb okaként a System Consulting Zrt.-vel 2008-ban létrejött villamosenergia-szállítási szerződésekből származó kárt nevezte meg. Ha nincs fizetési moratórium, az erőműnek 2010. augusztus 30-ig több mint 6 millió eurót kellett volna fizetnie a Vértnek különböző áramkereskedőknek.  


Augusztusban Oroszlány polgármestere, Rajnai Gábor az MTI-nek elmondta, a városnak hosszú távú szerződése van a távhőellátásra az erőművel, amely három év alatt mondható fel. A kapcsolt villamosenergia-termelés miatt a távhőár a harmadik legalacsonyabb az országban, de ez a pozíció áramtermelés nélkül nem tartható, így 30-40 százalékos lakossági áremelkedést is vonhat maga után.

A VĂŠrtesi ErőmĹąvet az MVM csoport korĂĄbbi vezetője “szociĂĄlpolitikai kĂśzpont”-nak nevezte, utalva arra, hogy nem tudjĂĄk annyiĂŠrt eladni az ĂĄramot, mint amennyiĂŠrt megtermelik, ezĂŠrt havonta egymilliĂĄrd forint tĂĄmogatĂĄst kapnak az MVM-től. Ezen kĂ­vĂźl ĂŠvente kĂśzel 8 milliĂĄrd forint a termelĂŠs fenntartĂĄsĂĄnak tĂĄmogatĂĄsa a szĂŠnipari szerkezetĂĄtalakĂ­tĂĄsi program keretĂŠben, amit a vĂŠgfelhasznĂĄlĂłk az ĂĄram ĂĄrĂĄban fizetnek meg. 


A társaság a veszteségek csökkentése érdekében korábban megvált 240 szerződéses erdélyi bányásztól, 2009-ben pedig 450 saját dolgozót bocsátott el. Közülük 257 embert érintett a csoportos létszámleépítés, ők közel másfél éves átlagkeresetüknek megfelelő végkielégítéssel távozhattak, ennek költsége 1,6 milliárd forint volt.