close
Meghosszabbítják a holland Borssele atomerőmű élettartamát
Atom - Egyéb

Meghosszabbítják a holland Borssele atomerőmű élettartamát

A Borssele atomerőmű élettartamának 20 éves meghosszabbításáról írtak alá egyezményt Hollandiában június 16-án. A megállapodás formalizálja a holland kormány év eleji kijelentését, amely szerint az egyblokkos, 480 MW-os erőmű 2033 decemberéig, összesen 60 évig üzemelhet. A megállapodást a kormány részéről a környezeti ügyekért felelős miniszter, az atomerőmű üzemeltetőjeként az EPZ és a tulajdonosok, a Delta és Essent írta alá. A megállapodás értelmében a tulajdonosoknak 250 millió eurót kell fenntartható energiába fektetni, az energiatakarékosságot, a tiszta fosszilis energiát (csökkentve a szén jelentőségét) és a megújuló energiát, mint pl. a biomasszát középpontba állítva. Az összeg a kormány által ugyanebből a célból elkülönített 250 millió eurót egészíti ki. A kormány szerint ez évente mintegy 1,4 millió tonna széndioxid kibocsátását takarítja meg Hollandiában.
A Borssele atomerőmű 1973-ban lépett üzembe és az ország egyetlen működő atomerőműve. A megállapodás megakadályozása érdekében fellépő Zöld és a Szocialista pártok érvelését a parlament 2006. január 12-én utasította el.
A Borssele mellett az EPZ egy 405 MW-os szénerőművel, egy 12 MW-os szélerőmű parkkal és egy 18 MW-os gázturbinával rendelkezik.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.