close
Megállíthatatlan az USA-ban a napenergia
Megújuló

Megállíthatatlan az USA-ban a napenergia

Rekord mennyiségű, 14,6 gigawattnyi napenergia termelő kapacitát helyeztek üzembe az USA-ban az elmúlt évben, csaknem kétszer annyit, mint 2015-ben, ezzel a napenergia lett a legnagyobb zöldenergia forrás az államokban.

Az előző évben üzembe helyezett új termelő kapacitások 39 százaléka volt napelem, ezzel a nap megelőzte a 29 százalékos részesedést számláló földgázt, és a 26 százalékos szélenergiát. Ez azt is jelenti, hogy Donald Trump fosszilis energiák melletti kiállása ellenére, a napenergia megkerülhetetlenül meghatározó forrássá vált a tengerentúlon. A napenergia ipar csaknem 260 ezer embert foglalkoztat – emlékeztet beszámolójában a Bloomberg, az elmúlt évben teremtett új munkahelyek 2 százalékát a napenergia szektor hozta létre.

A napenergia szövetség előrejelzése szerint 20121-ig ebben az ütemben fog gyarapodni a napenergia hasznosítás, valahol 105 gigawatt körül becsülik a csúcsot.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.