close
Megállapodhat Moszkva és Kijev
Egyéb - Gáz

Megállapodhat Moszkva és Kijev

Az Európai Unió földgázellátásának biztonságát nagyban erősítő, a következő hat hónapra szóló megállapodás-tervezetet dolgoztak ki az orosz földgáz ukrajnai szállításáról az uniós közvetítéssel folytatott orosz-ukrán tárgyalások pénteki, berlini fordulóján – jelentette be Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja.

Az uniós biztos az orosz és az ukrán energiaügyi miniszterrel folytatott egyeztetés után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a megállapodást a következő hét végén írhatják alá, amennyiben az orosz és az ukrán kormány elfogadja a tervezetet. Az úgynevezett téli megállapodás tervezete szerint a Gazprom orosz állami energetikai társaság kötelezettséget vállal arra, hogy márciusig leszállít 5 milliárd köbméter földgázt Ukrajnának, ezer köbméterenkénti 385 dolláros áron. A földgáz árát az ukrán fél előre kifizeti, és a Gazprom további szállításokat is teljesít, ha az ukrán fél ezt igényli – mondta Günther Oettinger.

A megállapodás másik része a rendezetlen számlákról szól. Ebben az ügyben a stockholmi döntőbíróság mondja ki a döntő szót, ítélete 2015-ben várható, az ukrán fél azonban addig is átutalja azt az összeget, amellyel szerinte tartozik. Ennek értelmében Ukrajna október végéig 2 milliárd dollárt átutal az orosz félnek, az év végéig pedig további 1,1 milliárd dollárt – mondta az uniós biztos. A Gazprom kötelezettsége az 5 milliárd köbméter leszállítására akkor lép érvénybe, amikor az első – 2 milliárd dolláros – részlet megérkezik – tette hozzá.

Amennyiben a stockholmi bíróság az ukrán álláspontot fogadja el, az összesen 3,1 milliárd dollár befizetésével rendezettnek minősül valamennyi korábbi számla. Amennyiben a bíróság az orosz álláspontot fogadja el, Ukrajna köteles további átutalásokat teljesíteni, kifizetni mindazt az 5,2 milliárd dollárt, amellyel az orosz fél számításai szerint tartozik – mondta Günther Oettinger.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a tájékoztatón elmondta, hogy a megállapodás-tervezet megfelel az orosz igényeknek, de egyes részleteket még pontosítani kell. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna kizárólag akkor kaphat földgázt Oroszországtól, ha előre fizet. Az ukrán szakminiszter, Jurij Prodan kiemelte, hogy a földgáz árát illetően továbbra sincs egyetértés az orosz féllel, mint ahogy a korábbi számlák rendezéséről sincs végleges megállapodás, de Ukrajna nyitott a téli hónapokra vonatkozó megállapodásra, amelynek részleteit várhatóan jövő héten keddig pontosítják majd.

Günther Oettinger a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy valamennyi fél a megállapodásban érdekelt, mert a gázárvita folytatódása az őszi-téli hónapokban mindenkinek csak ártana. Oroszországnak és a Gazpromnak azért, mert az esetleges ellátási zavarok megkérdőjeleznék a földgáz használatának megbízhatóságát az Európai Unióban, ami hosszabb távon rontaná az üzletmenetet. Ukrajnának azért, mert csorba esne a hitelességén, az Eurpai Uniónak pedig azért, mert veszélybe kerülne az ellátásbiztonság a fűtési szezonban a többnyire orosz földgázt használó tagállamokban, köztük Bulgáriában és Magyarországon – fejtette ki az uniós biztos. Hozzátette, hogy kemény, de konstruktív tárgyalási stílust tapasztal orosz és ukrán oldalról az Európai Bizottság kezdeményezésére májusban kezdődött tárgyalássorozaton, amelyet reményei szerint egy hét múlva a “téli csomag” aláírásával lezárnak, és később hosszabb távra szóló megoldást is kidolgoznak.