close
Még két évig működhet a Márkushegyi bánya
Egyéb - Szén

Még két évig működhet a Márkushegyi bánya

A kormĂĄny a szĂŠnfillĂŠr fenntartĂĄsĂĄhoz kĂŠri az EurĂłpai BizottsĂĄg egyetĂŠrtĂŠsĂŠt, ezzel a tervezett 2012 helyett 2014 vĂŠgĂŠig műkĂśdhet az orszĂĄg egyetlen mĂŠlyművelĂŠsű szĂŠnbĂĄnyĂĄja, a MĂĄrkushegyi BĂĄnyaĂźzem, a rekultivĂĄciĂł 2018-ig adhat munkĂĄt a tĂŠrsĂŠgben – mondta el Bencsik JĂĄnos pĂŠnteken OroszlĂĄnyban, a 61. BĂĄnyĂĄsznap Ăźnnepi szĂłnokakĂŠnt.

“A MĂĄrkushegyi BĂĄnyaĂźzem ĂŠs az OroszlĂĄnyi Erőmű azonnali bezĂĄrĂĄsa nem reĂĄlis alternatĂ­vĂĄk. A bezĂĄrĂĄs ellehetetlenĂ­tette volna Bokod ĂŠs OroszlĂĄny tĂĄvfűtĂŠsĂŠt (…) A gazdasĂĄgi recessziĂł idejĂŠn becstelensĂŠg lett volna ezreket a nĂŠlkĂźlĂśzĂŠsbe taszĂ­tani Ăşgy, hogy a magas munkanĂŠlkĂźlisĂŠg miatt esĂŠlyĂźk se lett volna az elhelyezkedĂŠsre” – tette hozzĂĄ a klĂ­ma- ĂŠs energiaĂźgyi ĂĄllamtitkĂĄr.Bencsik JĂĄnos emlĂŠkeztetett rĂĄ, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2009 kĂśzepĂŠn azonnali bezĂĄrĂĄsra tett javaslatot, melyet csak tetĂŠzett a felelőtlenĂźl megkĂśtĂśtt ĂĄramĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsi szerződĂŠsből fakadĂł tĂ­zmilliĂĄrdos nagysĂĄgĂş vesztesĂŠg. A kormĂĄnyvĂĄltĂĄs utĂĄn a tĂĄrsasĂĄg műkĂśdĂŠsĂŠt nehezĂ­tő finanszĂ­rozĂĄsi problĂŠmĂĄk kezelĂŠsĂŠre csődvĂŠdelmet kĂŠrt ĂŠs megszĂźletett az a kompromisszum, amely sĂşlyos humĂĄnpolitikai ĂĄldozatokkal, de a tĂĄrsasĂĄg kĂśzĂŠptĂĄvĂş tovĂĄbb műkĂśdtetĂŠsĂŠre tett javaslatot.

Az ĂĄllamtitkĂĄr kiemelte: a kĂśrnyezetvĂŠdelmi előĂ­rĂĄsok ĂŠs az elĂśregedő erőművi technolĂłgia okĂĄn megkerĂźlhetetlen az ĂŠvtized kĂśzepĂŠre előirĂĄnyzott bezĂĄrĂĄs, de levezĂŠnylĂŠse csak a KollektĂ­v SzerződĂŠs szerinti juttatĂĄsok biztosĂ­tĂĄsa mellett hajthatĂł vĂŠgre.Ennek rĂŠszĂŠt kĂŠpezik a felmondĂĄsi ĂŠs vĂŠgkielĂŠgĂ­tĂŠsi juttatĂĄsok, valamint a nyugdĂ­jszerű ellĂĄtĂĄsra mĂŠg nem jogosultak ĂşjrakezdĂŠsi tĂĄmogatĂĄsa ĂŠs az ĂĄtkĂŠpzĂŠsi programok finanszĂ­rozĂĄsa. Mindez azt is jelenti, hogy egy regionĂĄlis foglalkoztatĂĄsi ĂŠs ĂĄtkĂŠpzĂŠsi alap lĂŠtrehozĂĄsĂĄra van szĂźksĂŠg, melynek felhasznĂĄlĂĄsĂĄt az ĂŠrintett ĂśnkormĂĄnyzatok bevonĂĄsĂĄval kell megtervezni – tette hozzĂĄ Bencsik JĂĄnos.

Ismert, hogy jĂşliusban fejeződĂśtt be a VĂŠrtesi Erőmű csődeljĂĄrĂĄsa, amire azĂŠrt volt szĂźksĂŠg, mert a vĂĄllalat vezetĂŠse a Kapolyi LĂĄszlĂł nevĂŠvel fĂŠmjelzett System Consultinggal ĂĄramvĂĄsĂĄrlĂĄsi megĂĄllapodĂĄsokat kĂśtĂśtt, majd ezek meghiĂşsulĂĄsa utĂĄn az erőműnek kĂśzel tĂ­zmilliĂĄrd forintot meghaladĂł kĂĄrtĂŠrĂ­tĂŠst kellett kifizetnie az ĂĄramkereskedőknek.A tĂĄrsasĂĄg tovĂĄbbra is kapja a felhasznĂĄlĂłk ĂĄltal megfizetett “szĂŠnfillĂŠrt”, amiből a VÉRT-nek ĂŠvi 6,7 milliĂĄrd bevĂŠtele van, de a szĂŠnfillĂŠrt csak a bĂĄnyabezĂĄrĂĄs kĂśltsĂŠgeire fordĂ­thatjĂĄk.

Â