close
Még az idén elkezdődhet a fúziós erőmű építésének elők...
Atom - Blog - Egyéb

Még az idén elkezdődhet a fúziós erőmű építésének előkészítése

Még az év vége előtt megkezdődhet a lakossági meghallgatás a 16 milliárd
eurĂł ĂŠrtĂŠkĹą NemzetkĂśzi TermonukleĂĄris KĂ­sĂŠrleti Reaktor (International
Thermonuclear Experimental Reactor – ITER) nukleĂĄris fĂşziĂłs projekt
terveivel kapcsolatban. Ennek előfeltétele, hogy az ITER megkapja a létesítési engedélyt, a
2001-ben benyĂşjtott kĂŠrelme alapjĂĄn, a francia nukleĂĄris hatĂłsĂĄgtĂłl.

Osamu Motojima, a világ első, a franciaországi Cadarache-ban épülő nukleáris fúziós demonstrációs erőmű projektjének vezérigazgatója elmondta, a létesítmény engedélyezési folyamatának következő lépése a lakossági meghallgatás lesz. A zöld jelzés megszerzése után kezdődhet az ITER-rel, illetve annak környezeti és biztonsági hatásaival kapcsolatos közmeghallgatás, ez feltehetően 2010 vég felé várható.

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a 2009-ben létrehozott, hivatalos intézetek, nemzetközi szakértők, helyi közösségek képviselői, környezetvédelmi csoportok, kereskedelmi szervezetek, cégek és egészségügyi szakemberek részvételével megalakult helyi információs bizottság (CLI) segít az ITER-nek felkészülni a meghallgatás során várhatóan felmerülő kérdésekre.

Az ITER a világ legnagyobb kísérleti berendezése lesz, célja a fúziós energiatermelés tudományos és műszaki megvalósíthatóságának igazolása. Építésében hat tagállam (Kína, India, Japán, Korea, Oroszország és az Egyesült Államok) és az Európai Unió vesz részt.