close
Már készülünk a télre
Egyéb - Gáz

Már készülünk a télre

Megkezdte a felkészülést az MVM Csoport a zavartalan téli földgázellátásra, a nemzeti energetikai társaságcsoport tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló Zrt. napi 1,2 millió köbméter kapacitással elindította a betárolást a zsanai föld alatti gáztárolóban.

A készletezési stratégia alapján a föld alatti gáztároló létesítményekbe a betárolás évente április és október között történik, az ezalatt betárolt földgázt a téli időszakban tárolják ki a hőmérsékleti viszonyok alakulásának megfelelően. A téli csúcsigények kielégítésében, az ellátásbiztonság megteremtésében és fenntartásában a föld alatti gáztárolók szerepe meghatározó, mert egy hidegebb téli napon az ország földgázellátásnak nagyobb része gáztárolókból történik – közölték. A 2014-15-ös téli átlaghőmérséklet az előző évi átlaghoz hasonló volt, az elmúlt tél is enyhének bizonyult. Az országos fogyasztás napi értéke 40 millió köbméter körül alakult. A napi fogyasztásból átlagosan 30 százalékot tett ki az import, a tárolók a napi fogyasztás csaknem 60 százalékát biztosították, a maradék igényt pedig a hazai termelés fedezte.

A tájékoztatás szerint az előző fűtési szezon kezdetén a magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje elérte a 69 százalékot, összesen 4,368 milliárd köbméter földgázt tároltak, amely mintegy 1,4 milliárd köbméterrel volt több a 2013-as legmagasabb töltöttségi szintnél. A közleményben az MVM Csoport kiemelte, hogy maradéktalanul eleget tesz a nemzeti energiastratégiában megfogalmazott feladatainak, a hazai lakossági és ipari fogyasztók ellátásbiztonságának szavatolása érdekében. A tárolók műszaki színvonala kiváló, ennek megtartása érdekében folyamatos fejlesztéseket végeznek mind a négy földalatti gáztároló üzemen – jelezték a közleményben.

A Magyar Földgáztároló Zrt. Magyarország legnagyobb kereskedelmi földgáztároló vállalataként négy föld alatti gáztároló létesítményt üzemeltet – Hajdúszoboszlón, Zsanán, Kardoskúton és Pusztaedericsen -, karbantartja és fejleszti őket. A tárolók összesen 4,43 milliárd köbméter mobilgáz-kapacitással és 53,6 millió köbméter napi kitárolási kapacitással rendelkeznek.