close
Már idén több ezer állásba kerül a rezsicsökkentés
Áram - Blog - Egyéb - Gáz - Távhő

Már idén több ezer állásba kerül a rezsicsökkentés

Szorult helyzetbe hozhatja a több mint kétezer közüzemi szolgáltató – és 35 ezer alkalmazottjuk – tekintélyes részét a júliusi rezsicsökkentés. Az Opten céginformációs szolgáltató előrejelzése szerint az érintett vízművek, csatornázási vállalatok és hulladékszállítók belső átszervezésekhez folyamodhatnak, veszteségeik egy részét megpróbálhatják áthárítani beszállítóikra, illetve elhalaszthatják beruházásaikat.

A kormány legújabb intézkedései értelmében július 1-jétől 10 százalékkal csökkennének a víz- és csatornadíjak. Ugyanennyivel mérsékelnék a szemétszállítás tavaly áprilisi árainak inflációval emelt értékét, ami a KSH adatai alapján a jelenlegi díjakhoz képest átlagosan 20 százalék csökkenést is jelenthet.

Az Opten céginformációs szolgáltató Cégfluktuációs Indexe (Opten – CFI) azt mutatja, hogy a 2012-es évben a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási ágazatban is 10 százalékot meghaladó fluktuáció volt jellemző, és a három terület a megelőző években is hasonló értékeket produkált.  A CFI az adott időszakban az adott ágazatban és régióban újonnan alakult és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működő vállalkozások számához. „Különösen gyorsan cserélődnek a cégek a hulladékgazdálkodási ágazatban, ahol a CFI 2010 óta folyamatosan 13 százalék körüli értéket ért el, idén pedig a rendelkezésre álló adatok szerint a 14 százalékot is meghaladhatja, amivel jóval felülmúlja az országos átlagot” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Ha feltételezzük, hogy az egyes cégek bevételeinek túlnyomó része főtevékenységükből és a lakossági szolgáltatásokból származik, egyértelműen körvonalazódik a kép, hogy egy 10 százalékos díjmérséklést csak úgy tudnak lenyelni a vállalkozások, hogy egyéb költségeiket visszafogják. A díjcsökkentést meg lehet próbálni „ráerőszakolni” a beszállítói láncra, de valószínűleg a legtöbb mérlegsoron keresgélni fogják a vállalatok a hiányzó fedezetet pótlását. A legutóbbi beszámolók szerint a működő vízművek 26 százaléka, a csatornázási vállalatoknak pedig mintegy 40 százaléka már a jelenlegi díjak mellett is veszteséges vagy nulla jövedelmezőségű. A díjak csökkentése mindhárom ágazat számára problémát jelenthet, de különösen nehéz helyzetbe hozza a vízműveket és a hulladékszállító cégeket, amelyeknek amúgy is igen gyenge a jövedelmezősége.

Az Opten előrejelzései szerint 2013-ban mindhárom ágazatban jelentősen nőni fog a végrehajtások száma. A vízművek esetében növekvő tendenciát mutat a végelszámolások aránya is, a csatornázás és a hulladékgazdálkodás esetében azonban csökkenni látszik az érték. „A díjak változását differenciáltan fogják kezelni a vállalatok, de többeknél várható a beruházások elhalasztása és az érintett cégek átstrukturálása” – jósolja az Opten igazgatója.

A lakosság szereti a rezsicsökkentést – ez derül ki az energiainfo.hu által rendelt felmérésből. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban, cseppet sem meglepő módon a háztartási fogyasztók 59 százaléka úgy vélte, hogy az állam akkor is kikényszerítheti az alacsonyabb árakat, ha ez a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz. Ebben a kérdésben nem látszik jelentős különbség pártpreferenciák szerint, a Fidesz szavazóinak 70, a baloldal támogatóinak 55 százaléka gondolkodik így. A kérdés társadalmi támogatottsága azonban nem ennyire egyértelmű, ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy vajon akkor is helyeslik-e a “rezsicsökkentést”, ha a szolgáltatók e miatt beruházásokat kénytelenek elhalasztani. Ez esetben általánosságban már “csak” 49 százalék a helyeslők aránya, viszont 40 százaléknyian egyértelműen ellene vannak. Ezek a számok világosan mutatják, hogy az embereket alapvetően a saját pénztárcájuk érdekli, amikor ilyen kérdésekben állást kell foglalniuk. Érdemes jelezni, hogy a Jobbik és a Fidesz-KDNP szavazói körében ezzel a beruházásokra vonatkozó kitétellel együtt is, egyformán 67 százalék a támogatottsága a “rezsicsökkentésnek”, baloldali pártok szavazói között azonban így már 54 százalékos többségbe kerülnek az ellenzők.

Az Energiainfo elemzéséből kiderül, hogy Magyarországon bár európai viszonylatban nem magasak az energiaköltségek, a bérekhez viszonyítva nagyon alacsonyak.

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi rádióinterjújában megerősítette, hogy további díjmérséklések lesznek, “de az további küzdelmekkel jár”, ezért fontos, hogy az emberek kinyilvánítsák: akarnak-e újabb rezsicsökkentést. Az Energiainfo-nak egyébként korábban az Elmű vezetése úgy nyilatkozott, hogy a további rezsicsökkentés esetén a cég csődöt jelenthet.

A rádióinterjú itt meghallgatható.