close
Már a szállítási engedélyre vár a magyar-szlovák gázvezeték
Egyéb - Gáz

Már a szállítási engedélyre vár a magyar-szlovák gázvezeték

A szlovák-magyar gázvezeték kereskedelmi üzeme a sikeres próbaüzem után kezdődhet, a szállítási rendszerüzemeltetői engedélykérelmet a Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. benyújtotta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz – közölte a Belügyminisztérium (BM).

A Prime orosz üzleti hírügynökség kedden idézte az Eustream szlovák vezetéküzemeltető cég vezetőjét, aki azt mondta, hogy a tervek szerint július elsejétől indul be a Szlovákiát Magyarországgal összekötő új gázvezetéken a kereskedelmi forgalom. A BM az MTI-nek eljuttatott írásos válaszában annyit közölt: a január 2-a óta tartó próbaüzem időtartama a hatósági engedély alapján 180 nap, a kereskedelmi üzem a sikeres próbaüzem után kezdődhet.

A tárca tájékoztatása szerint a majdani kereskedelmi forgalom a közeljövőben kiírandó kapacitáslekötési felhívás eredménye alapján lesz becsülhető. Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök tavaly tavasszal adta át szimbolikusan az első közép-európai észak-déli gázfolyosó fontos részét jelentő magyar-szlovák összekötő földgázvezetéket.

Az összesen 110,7 kilométer hosszú vezeték magyarországi szakasza 92,1 kilométer. A vezetéket 170 millió euróból építették, Szlovákia 21 millió eurót, Magyarország 119 millió eurót fizetett, az Európai Unió pedig 30 millió euróval járult hozzá a terv megvalósításához.