close
Már a Balaton déli térsége számára is elérhető a CNG-autózás
Friss

Már a Balaton déli térsége számára is elérhető a CNG-autózás

A Balaton déli térsége is bekapcsolódhat a hazai CNG-kúthálózatba, köszönhetően annak, hogy a Blue Green Way (BGW) Kft. mai napon ünnepélyesen megnyitotta legújabb, önálló CNG-töltőállomását. „A gázüzemű közlekedésben érdekelt szereplőket turisztikai szempontból frekventált helyen fekvő, vadonatúj CNG-kúttal szeretnénk kiszolgálni. Célunk egy, az egész országot lefedő CNG-töltőhálózat kiépítése, ezért idén további kútnyitásokat tervezünk” – jegyezte meg az ünnepélyes megnyitón Zsandarova Krisztina BGW Kft. kereskedelmi igazgatója.

A keszthelyi kút már a negyedik töltőállomása lesz a BGW Kft.-nak. A cég Budapesten az Ócsai úton és a Bécsi úton rendelkezik töltőoszloppal, míg Nagytarcsán és Keszthelyen önálló töltőállomáson fogadják a környezetbarát autózás híveit. A most megnyílt CNG-kút az átadás előtt egy hónapig tesztüzemben működött, de a mai naptól fogva mindennap 8-22 óra között áll a sűrített földgázzal (CNG) közlekedők rendelkezésére. A keszthelyi töltőállomás komplex szolgáltatásokat nyújt, ugyanis itt snack bár és kézi autómosó is megtalálható. A CNG-töltés az argentin Galileo kúttechnológia segítségével történik, mely a CNG-kompresszorok területén több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik.

Bővülő hazai kúthálózat

A keszthelyi kútnyitás tudatos és tervezett lépés volt a BGW részéről, hiszen ebbe a térségbe Németországból és Olaszországból is rengeteg turista érkezik. Ezen országok pedig több mint ezer kútból álló CNG-töltőhálózattal és legalább egymilliós CNG-járműparkkal piacvezetőnek számítanak a CNG-hajtás terén.  A hazai CNG-hálózat sajnálatos módon el van maradva a nyugat-európai országokhoz képest. Hazánkban eddig négy budapesti és hat vidéki töltőállomás állt a CNG-vel közlekedő autósok és fuvarozók rendelkezésére. Az új CNG-kúttal viszont összesen 11 sűrített földgáz töltőállomás lesz Magyarországon. A tervek szerint ez a szám rövidesen tovább fog növekedni. „Hamarosan megnyitjuk Nagykanizsán lévő töltőállomásunkat és tervben van még Siófok, Tiszaújváros, valamint még további két Budapesti kút nyitása is, melyeket remélhetőleg 2017 év végéig át tudunk adni” – jegyezte meg Zsandarova Krisztina.

Növekvő hazai CNG-flotta

A program hatására 2017. március végéig 16 db használt CNG hajtású gépjárművet vásároltak a BGW új ügyfelei. A tapasztalatok szerint a vásárlók a legtöbb esetben Németországból hoztak be 3-6 éves autókat, amelyek között nagy számban fordultak elő prémium kategóriás járművek. „Természetesen bízunk benne, hogy hamarosan a márkakereskedők is nyitnak a CNG hajtás irányába és bővítik hazai kínálatokat. Így a kutak megnyitásával egyre többen választhatják a földgázos autózást.” – tette hozzá a BGW Kft. kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: tavaly Magyarországon összesen 295 darab használt CNG-hajtású személyautót helyeztek forgalomba, addig új CNG-üzemű járműből csak 18 darabot, azon vagyunk, hogy a 2017-es év még eredményesebb legyen.