close
Magyarország az atomenergia mellett
Atom - Egyéb

Magyarország az atomenergia mellett

A paksi erőmű a Richter-skĂĄla szerinti 6,5-es rengĂŠst bĂ­rna ki

VĂĄltozatlanul tĂĄmogatja az atomenergiĂĄt MagyarorszĂĄg, de a biztonsĂĄgi előĂ­rĂĄsok bĂĄrminemű szigorodĂĄsĂĄt azonnal alkalmaznĂĄk a Paksi Atomerőműben is –szĂśgezte le a tegnapi helyszĂ­ni bejĂĄrĂĄs sorĂĄn Fellegi TamĂĄs fejlesztĂŠsi miniszter. Sőt elődjĂŠtől eltĂŠrően nem mondta azt sem, hogy a kormĂĄny nem ad pĂŠnzt a bővĂ­tĂŠsre – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A Paksi Atomerőmű biztonsĂĄga kĂŠtsĂŠgbevonhatatlan – szĂśgezte le a helyszĂ­ni bejĂĄrĂĄs utĂĄn tartott sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn Fellegi TamĂĄs energetikĂĄĂŠrt felelős nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter. Az EU soros elnĂśksĂŠgĂŠt betĂśltő orszĂĄg kĂŠpviseletĂŠben is leszĂśgezte: a JapĂĄnban tĂśrtĂŠnt drĂĄmai esemĂŠnyek (azaz a fukusimai atomszerencsĂŠtlensĂŠg) tanulsĂĄgait uniĂłszerte meg kell vizsgĂĄlni, Ă­gy a tagorszĂĄgokban műkĂśdő atomerőművek Ăşgynevezett stressztesztjĂŠt indĂ­tvĂĄnyozzĂĄk.

MagyarorszĂĄg a maga rĂŠszĂŠről ennek teljes mĂŠrtĂŠkben alĂĄveti magĂĄt. – NĂĄlunk ugyanakkor nem ĂĄllnak fenn a japĂĄn katasztrĂłfĂĄt okozĂł veszĂŠlyforrĂĄsok – tette hozzĂĄ. Így nem lĂĄt okot az orszĂĄg alapvető energiastratĂŠgiai cĂŠljainak felĂźlvizsgĂĄlatĂĄra sem: ebben az atomenergiĂĄnak ĂŠppĂşgy szerepe van, mint a megĂşjulĂłk ĂŠs a hagyomĂĄnyos energiahordozĂłk keverĂŠkĂŠnek. MagyarorszĂĄgon az ĂĄramtermelĂŠs mintegy 40 szĂĄzalĂŠka szĂĄrmazik az atomerőműből. A miniszter emlĂŠkeztetett, hogy az uniĂł a kĂźlĂśnbĂśző helyi adottsĂĄgok miatt a kĂŠrdĂŠs eldĂśntĂŠsĂŠt nemzeti hatĂĄskĂśrbe utalja ĂŠs tiszteletben tartja a tagĂĄllami ĂĄllĂĄspontok – a mostani brĂźsszeli miniszteri ĂźlĂŠsen is megmutatkozĂł – kĂźlĂśnbĂśzősĂŠgeit.

A nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter kiĂĄllt a paksi blokkok tervezett Ăźzemidő-hosszabbĂ­tĂĄsa mellett, megjegyezve: ha a stressztesztek vagy mĂĄs vizsgĂĄlatok nyomĂĄn vĂĄltoznĂĄnak az atomerőművekre vonatkozĂł legmagasabb biztonsĂĄgi előĂ­rĂĄsok, Ăşgy azokat Pakson is bevezetik.

A NĂŠpszabadsĂĄg kĂŠrdĂŠsĂŠre, hogy az erőmű tervezett bővĂ­tĂŠsĂŠről mi a kormĂĄny ĂĄllĂĄspontja, leszĂśgezte, hogy az OrszĂĄggyűlĂŠs elvi tĂĄmogatĂĄsa mellett ez mĂŠg kormĂĄnydĂśntĂŠs előtt ĂĄll. ÉrdeklődĂŠsĂźnket, hogy az előzetes szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint mennyibe kerĂźlne a beruhĂĄzĂĄs ĂŠs a kĂśltsĂŠgvetĂŠsből biztosĂ­tanĂĄnak-e hozzĂĄ pĂŠnzt, illetve garanciĂĄt, mĂŠg korainak nevezte. (SzakĂŠrtők a beruhĂĄzĂĄshoz szĂźksĂŠges Ăśsszeget 1-3 ezer milliĂĄrd forintra becsĂźlik. A GyurcsĂĄnykormĂĄny a projekt elindĂ­tĂĄsakor leszĂśgezte: ahhoz a kĂśltsĂŠgvetĂŠs nem ad sem pĂŠnzt, sem garanciĂĄt, a beruhĂĄzĂĄst a tulajdonos ĂĄllami Magyar Villamos Műveknek sajĂĄt forrĂĄsbĂłl kell kigazdĂĄlkodnia.)

A Greenpeace NĂŠpszabadsĂĄg ĂĄltal citĂĄlt aggĂĄlyaira – miszerint a Paksi Atomerőműből hiĂĄnyzik a mĂĄsodik vĂŠdőburok, egy sĂşlyos baleset sorĂĄn kĂśnnyen kerĂźlhet a kĂśrnyezetbe sugĂĄrzĂĄs, gyenge a terrortĂĄmadĂĄs elleni vĂŠdelem, az Ăźzemidő-hosszabbĂ­tĂĄs az anyagfĂĄradĂĄs miatt kockĂĄzatokat rejt, illetve tektonikailag a kĂśzepe-sen aktĂ­v zĂłnĂĄban helyezkedik el a lĂŠtesĂ­tmĂŠny – a miniszter nem kĂ­vĂĄnt tĂŠtelesen reagĂĄlni. Ezt azzal indokolta, hogy a terror elleni vĂŠdekezĂŠs rĂŠszleteit a dolog jellege folytĂĄn senkinek, Ă­gy civil szervezeteknek sem adjĂĄk ki. MindazonĂĄltal a helyi bejĂĄrĂĄs sorĂĄn az ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk meggyőződhettek arrĂłl, hogy ezek a megĂĄllapĂ­tĂĄsok vagy nem ĂĄlljĂĄk meg a helyĂźket, vagy – pĂŠldĂĄul a mĂĄsodik vĂŠdőburok esetĂŠben – Ăźzemel helyettĂźk mĂĄs, azt kivĂĄltĂł rendszer. A tĂ­z ĂŠvvel ezelőtti biztonsĂĄgnĂśvelő felĂşjĂ­tĂĄs sorĂĄn ĂŠpp a fĂśldrengĂŠsĂĄllĂłsĂĄgot erősĂ­tettĂŠk meg. Ennek nyomĂĄn az egysĂŠg a Richter-skĂĄla szerinti 6,5-es rengĂŠst is kibĂ­rnĂĄ.