close
Magyar LNG tervek
Egyéb - Gáz

Magyar LNG tervek

A cseppfolyós földgáz (LNG) elterjedése növelné Európa energiaellátásának biztonságát – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkár csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Rámutatott: meg kell vizsgálni uniós és régiós szinten, hogy az LNG-nek milyen szerepe lehet az ellátásbiztonságban, a piaci verseny kialakításában. Az államtitkár kifejtette: a várakozások szerint LNG-bőség lesz Európában, és ennek fogadására fel kell készülni, Nyugat-Európa ebben a tekintetben jobb helyzetben van Kelet-Európánál.

Az államtitkár elmondása szerint a közép- és dél-európai országok a határkeresztező vezetékek megépítésével közelítenék a nyugat-európai infrastruktúrát, és ha lesz ebben a térségben LNG-terminál, akkor reális alternatíva az ellátás cseppfolyós földgázzal.

Szerinte a Duna Stratégia az LNG-fejlesztési potenciál megteremtéséről is szól. Jelezte: folyamatosan tárgyalnak a horvát partnerrel arról, hogy a Krk-szigeti LNG-terminál megépítésénél a Magyarország felé jövő gázvezeték legyen alkalmas nagyobb mennyiségű cseppfolyós földgáz behozatalára.

Van lehetőség az előrelépésre, az infrastruktúrát kell kiépíteni, és ha ez megvalósul, Európának ez a része is tudja élvezni az LNG nyújtotta alternatívát, árletörő, piacot erősítő hatását – tette hozzá az államtitkár.