close
Magyar elnököt választott az Európai Kőolajfinomítók Szövetsége
Friss

Magyar elnököt választott az Európai Kőolajfinomítók Szövetsége

Az Európai Kőolajfinomítók Szövetsége (EPRA) Kelemen Bélát, a Mol-csoport működési kiválóság szervezet igazgatóját választotta elnökévé, megbízása két évre szól. Az EPRA az Európai Unió finomító-iparának legjelentősebb szakmai szövetsége, 40 európai vállalatot tömörít. A brüsszeli székhelyű szövetség biztosítja szinte az összes EU-n belül működő kőolajfinomító uniós érdekképviseletét, valamint aktív szerepet vállal az uniós irányelvek kidolgozásában.

Az Európai Kőolajfinomítók Szövetségén belül FuelsEurope néven (korábban: EUROPIA) látja el az Európai Unión belül a kőolajfinomítási tevékenységet folytató 40 vállalat — így többek között a Shell, az Exxon Mobil, a Total, az OMV és a PKN Orlen —, érdekképviseletét az uniós intézményekben. A szervezet tagjai az EU-n belüli kőolajfinomítás közel 100%-át, és az üzemanyag-értékesítések 75%-át fedik le. A FuelsEurope célja a gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt fenntartható ásványolajtermék előállítás, ellátás és felhasználás előmozdítása az Európai Unión belül, valamint az uniós intézmények, kormányzati szervek és közösségek szakértői támogatása.

„Örömünkre szolgál, hogy mostantól Kelemen Béla tölti be az elnöki tisztséget. A Szövetség hatékony működése szempontjából különösen fontos, hogy Béla az igazgatósági tagjaként már jó ideje részt vesz a szervezet munkájában és nagyon széleskörű iparági tapasztalattal rendelkezik” — nyilatkozta John Cooper, a Szövetség ügyvezető igazgatója.

Kelemen Béla a Mol-csoporton belül és azon kívül is széleskörű finomító-ipari tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben, kinevezése az uniós irányelvek kidolgozásában aktív szerepet játszó intézmény elnöki tisztségére tovább erősíti a Mol-csoport hírnevét és európai finomítóipari jelenlétét – olvasható a Mol közleményében.

„Ez a kinevezés rendkívüli megtiszteltetést jelent, mindent megteszek annak érdekében, hogy eredményesen képviseljem az iparág érdekeit és hatékonyan tudjam támogatni a brüsszeli titkárság működését” — mondta Kelemen Béla.