close
Lopásbiztos trafók az Elmű-Émász oszlopain
Áram - Egyéb

Lopásbiztos trafók az Elmű-Émász oszlopain

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Nyrt. áramszolgáltató PoleDry típusú, oszlopra szerelhető kültéri száraztranszformátorokat vásárolt az ABB Kft-től. A transzformátorok megnövelt védelmet biztosítanak az áramszolgáltatói infrastruktúra kültéri elemeinek ezzel is hozzájárulva az üzembiztosabb áramszolgáltatáshoz és gazdaságosabb működéshez – derül ki az ABB sajtóközleményéből. 

Az ipari szegmens szolgáltatói általában zárt állomásokon, telephelyük méretéből adódóan jól ellenőrizhető, őrzött területen telepítik a transzformátoraikat. Ezzel szemben az áramszolgáltatók transzformátorai nagy területen, bárki által hozzáférhető oszlopokon vannak elhelyezve – olvasható a közleményben. 

Napjainkban jelentősen megszaporodtak a transzformátor-lopások, illetve rongálások, ezért merült fel az igény az ELMŰ-ÉMÁSZ részéről, hogy egy olyan transzformátort szerezzen be, amely burkolat nélkül oszlopra szerelhető, és amellyel csökkenthetők az olajlopásból eredő rongálások.

A rongálók néhány tízezer forintot érő alumínium vezető, vagy szigetelőolaj eltulajdonításával milliós kért okoznak az áramszolgáltatóknak, hiszen ilyen esetekben a használhatatlanná vált transzformátor mellett, az áramszolgáltató szerelőinek óradíját, a kiesett vevőknek fizetendő esetleges kártérítést, a szigetelőolaj által beszennyezett terület rekultivációját is meg kell téríteni.

Az ABB PoleDry típusú száraztranszformátor által nyújtott előnyök találkoztak a vevő igényeivel. Ez a transzformátor ugyanis nem tartalmaz szigetelőolajat, illetve a vezető fémanyag kinyerése jóval nehezebb a műgyanta szigetelés miatt, ezért az ELMŰ-ÉMÁSZ az ABB-től 2 darab 22/0,42 [kV] feszültségáttételű 50 [kVA] névleges teljesítményű transzformátort, illetve 1 darab 22/0,42 [kV] feszültségáttételű 100 [kVA] névleges teljesítményű transzformátort rendelt.

A hazai áramszolgáltatók természetesen csak típusvizsgált készülékeket engednek hálózatukra telepíteni. Az ABB transzformátorait oly módon alakítják ki, hogy az összes vonatkozó szabványnak és az ügyfelek specifikációinak megfeleljenek. Az ABB minden egyes száraztranszformátorát rutinvizsgálatok sora alá veti, minden eredményt összevet a tervezési és garantált értékekkel és statisztikai elemzést végez. Ez az eljárás lehetővé teszi az állandó minőséget valamint a mérnöki és tervezési eszközök továbbfejlesztését.

Hasonló terméket még senki sem szállított Magyarországon, a cég szakemberei elvégezték az ELMŰ-ÉMÁSZ által kért típus- és speciális vizsgálatokat: a rövidzárlati próbát, melegedésvizsgálatot, lökőfeszültségvizsgálatot és a zajszint mérést.