close
London keresztbe tett egy orosz északi-tengeri földgázbefektetésnek
Egyéb - Gáz

London keresztbe tett egy orosz északi-tengeri földgázbefektetésnek

A brit kormány az Oroszország elleni szankciók miatt egyelőre nem engedélyezte, hogy egy orosz milliárdos vegye meg a német RWE energiaipari csoport olaj- és földgáztermelő vállalkozását, mivel a cég az északi-tengeri brit kitermelési szektorban is érdekelt – írta a csütörtöki Financial Times.

A londoni üzleti napilap szerint Mihail Fridman luxemburgi bejegyzésű befektetési alapja, a LetterOne vette volna meg 5,1 milliárd eurórért a német cég DEA nevű kitermelési érdekeltségét, amely az északi-tengeri brit szektor mellett Németországban, Norvégiában, Dániában és Egyiptomban folytat nyersolaj- és földgázkitermelést. A tranzakciót a német kormány már augusztusban jóváhagyta, ám a Financial Times forrásai szerint Ed Davey brit energiaügyi miniszter a szankciók miatt jelenleg “nem hajlik arra”, hogy a brit kormány nevében kiadja az ügylet lebonyolításához szükséges beleegyező nyilatkozatot.

E hivatalos engedélyező okmány kiadása a feltétele a brit olaj- és földgáz-kitermelési engedélyek tulajdonosváltásának. Az “ügyet jól ismerő” források a Financial Timesnak azonban elmondták, hogy Fridman kísérlete az RWE DEA átvételére komoly késedelmeket szenvedhet, sőt meg is hiúsulhat. A LetterOne alapot Fridman annak a 14 milliárd dolláros bevételnek a befektetésére hozta létre, amely az orosz TNK-BP olajtermelő vegyesvállalatban tartott egykori részesedésének értékesítéséből folyt be. Az orosz milliárdos iparági tanácsadói körének tagja mások mellett Lord Browne, a BP olajcég volt vezérigazgatója is.

Korábbi értesülések szerint Mihail Fridman mellett a német BASF vegyipari csoport olaj- és gáztermelő egysége, a Wintershall, valamint a Mol volt még versenyben a DEA eladására indult értékesítési eljárásban. A Financial Times forrásai szerint ha Fridman elesik az ügylettől, akkor a BASF-érdekeltség jöhet szóba az RWE cégének alternatív vevőjelöltjeként.

A lap megkeresésére az RWE annyit közölt, hogy az adásvételi eljárás “folyamatban van”, a brit energiaügyi minisztérium pedig csak azt válaszolta, hogy kereskedelmi jellegű tárgyalásokhoz nem fűz kommentárt. A LetterOne közleménye szerint “folytatódnak a tárgyalások” a brit szaktárcával.