close
A Lloyds szerint az atomenergia a legolcsóbb elérhető technológia
Atom

A Lloyds szerint az atomenergia a legolcsóbb elérhető technológia

A Lloyds Register napokban közzétett jelentése szerint a nukleáris energiatermelés a az életciklus zeljes költségét tekintve ma a legolcsóbb elérhető technológia az áramtermelésre, és változatlanul fontos eleme lesz a klímaváltozás eleni küzdelemnek.

A Lloyds register szakértői úgy vélik, az atomenergia hasznosítás nyilvánvaló gazdasági és klímavédelmi előnyei ellenére a társadalmi támogatottság a világ számos országában erősen kérdéses, a nukleáris energiatermelés ezzel együtt is meghatározó eleme lesz a felmelegedés elleni küzdelemnek. A szakértők úgy vélik, a standardizáció és a szabályozás egységesítése felgyorsíthatja a költségek csökkenését, és a technológia terjedését.

Az atomenergiáról szóló jelentés egy nagyorr csomag része, amelyben a megújuló források lehetőségeit, valamint a hálózatok, az infrastruktúra kérdéseit, az energiatárolást is vizsgálták a brit szervezet szakemberei. A végső következtetésük az, hogy az atomenergia termelést ma mindössze áthidaló technológiának tartják, amíg a megújulók hasznosításában meglévő technológiai problémák megoldódnak, ennél azonban sokal nagyobb potenciál van az atomenergetikában. A világ számos országában a legolcsóbb és iylenformán a legfontosabb energiaforrásként szolgálhat a karbonmentes palettáról.