close
Lízingeljünk napenergiát!
Egyéb - Megújuló

Lízingeljünk napenergiát!

A megĂşjulĂł energiĂĄkkal, de ezen belĂźl elsősorban a napenergiĂĄval foglalkozĂł cĂŠgek folyamatosan azzal vannak elfoglalva, mikĂŠnt is lehetne ezen energiafajta előĂĄllĂ­tĂĄsi kĂśltsĂŠgĂŠt legalĂĄbb annyira levinni, mint mondjuk egy szenes erőmű esetĂŠben. AmĂ­g azonban ezt nem sikerĂźlt elĂŠrniĂźk a cĂŠgeknek, addig is valahogy ĂŠrdemes lenne nĂŠpszerűsĂ­teni a termĂŠkĂźket. Hogy hogyan? Mondjuk bĂŠrbeadĂĄssal, vagy esetleg lĂ­zingelĂŠssel, akĂĄrcsak egy drĂĄgĂĄbb autĂł esetĂŠben, ahol bizonyos Ăśsszeg befizetĂŠse mellett, havidĂ­jat fizetve kapjuk meg a hőn ĂĄhĂ­tott gĂŠpcsodĂĄt. Jelen esetben a tetőre a napelemeket.

A kaliforniai SolarCity nevű tĂĄrsasĂĄg pĂŠldĂĄul nem is olyan rĂŠgen indĂ­tott ilyen programot a fogyasztĂłk rĂŠszĂŠre. Az Ăśtlet kĂŠzenfekvő – nyilatkozta a Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgnek Lyndon Rive, a tĂĄrsasĂĄg Ăźgyvezetője, hiszen ki az aki manapsĂĄg 20 ezer dollĂĄrt fizetne ki a napelemekĂŠrt. „MĂŠg azok az emberek is meggondoljĂĄk magukat a 20 ezer dollĂĄros szĂĄmla lĂĄttĂĄn, akik tĂŠnyleg vĂĄltoztatni akarnak a kĂśrnyezeten… a megoldĂĄs tĂşl kĂśltsĂŠges nekik.” – mondta Rive.

A SolarCity lĂ­zingprogramjĂĄban a fogyasztĂłk egy kisebb otthon esetĂŠben havi 70 dollĂĄrt fizetnek egy 2,4 kilowattos rendszerĂŠrt, rĂĄadĂĄsul azok, akik jĂşlius vĂŠgĂŠig jelentkeznek, ingyen kapjĂĄk a teljes szettet. Ezt kĂśvetően az ĂśnkĂśltsĂŠg 1000-3000 dollĂĄr kĂśzĂśtti lesz. „Ezzel gyakorlatilag mindenki szĂĄmĂĄra biztosĂ­tjuk a hozzĂĄfĂŠrĂŠst a tiszta energiĂĄhoz.”

A kĂślcsĂśnszerződĂŠsben a tĂĄrsasĂĄg partnere a Morgan Stanley, s a program egyelőre csak KaliforniĂĄban ĂŠrhető el, ĂĄm a tĂĄrsasĂĄg szerint hamar megkezdik majd a terjeszkedĂŠst Oregon, Arizona, ĂŠs a keleti-part felĂŠ.