close
Lázadók támadják a nigériai olajkutakat
Egyéb - Olaj

Lázadók támadják a nigériai olajkutakat

Az olaj ĂĄrĂĄnak zuhanĂĄsĂĄt is megĂĄllĂ­totta a nigĂŠriai lĂĄzadĂłk hĂŠt vĂŠgĂŠn kezdett “olajhĂĄborĂşja”. A Mozgalom a Niger Delta FelszabadĂ­tĂĄsĂĄĂŠrt (Mend) nevű szervezet fegyveresei kĂŠt ĂŠv Ăłta a leghevesebb tĂĄmadĂĄst indĂ­tottĂĄk az olajlĂŠtesĂ­tmĂŠnyek ĂŠs a nigĂŠriai hatĂłsĂĄgok ellen. A harcok tĂ­z falura terjedtek ki, ĂĄm a lĂĄzadĂłk tegnap bejelenttettĂŠk: tovĂĄbbi tartomĂĄnyokra is kiterjesztik tevĂŠkenysĂŠgĂźket – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A Mend fegyveresei csővezetĂŠkeket, fĂşrĂłtornyokat, gĂĄzműveket ĂŠs olajmezőket tĂĄmadtak meg az elmĂşlt Ăśt napban, ĂŠs ezzel nĂŠgyĂśtĂśdĂŠre csĂśkkentettĂŠk a vilĂĄg 8. legnagyobb kőolajexportőrĂŠnek olajtermelĂŠsĂŠt. A 148 milliĂłs lakosĂş afrikai orszĂĄg GDP-jĂŠnek negyven szĂĄzalĂŠka szĂĄrmazik a kőolajbĂłl. A Mend tegnap kĂśzĂślte: megtĂĄmadtĂĄk az egyik fő nigĂŠriai olajvezetĂŠket, amelyet valĂłszĂ­nűleg az Agip vagy a Shell Ăźzemeltet.

A lĂĄzadĂłk ĂźzenetĂźkben arra is figyelmeztetnek, hogy kĂśvetkező cĂŠlpontjaik a tengerparti olajmezők lesznek. Azt ĂĄllĂ­tjĂĄk, hogy az olajban gazdag Niger-delta lakosainak jogaiĂŠrt harcolnak, akik tovĂĄbbra is szegĂŠnysĂŠgben ĂŠlnek. MĂĄsok szerint azonban csak rablĂłbanda ez, amely az olajtĂĄrsasĂĄgokbĂłl igyekszik pĂŠnzt kicsikarni.

Az EurĂłpai UniĂł azonban nem retten meg nigĂŠriai lĂĄzadĂłktĂłl: az EU energiaĂźgyi biztosa az afrikai orszĂĄgba lĂĄtogatott, ĂŠs szerdĂĄn bejelentette, hogy az EU felajĂĄnlotta segĂ­tsĂŠgĂŠt egy, a SzaharĂĄt ĂĄtĂ­velő gĂĄzvezetĂŠk megtervezĂŠsĂŠhez – Ă­rja a BBC. A gĂĄzvezetĂŠk AlgĂŠriĂĄn keresztĂźl egyenesen EurĂłpĂĄba szĂĄllĂ­tanĂĄ a gĂĄzt, Ă­gy csĂśkkentve a kontinens fĂźggĂŠsĂŠt az orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tmĂĄnyoktĂłl.

Az orosz Gazprom mĂĄr egy hĂŠttel korĂĄbban Lagosban jĂĄrt, ĂŠs szĂŠnhidrogĂŠn-kutatĂĄsi egyĂźttműkĂśdĂŠsről Ă­rt alĂĄ egy memorandumot a nigĂŠriai kormĂĄnnyal. Kifejezte ĂŠrdeklődĂŠsĂŠt a tervezett transzszaharai gĂĄzvezetĂŠkkel kapcsolatban is.