close
Lassan belefullad a piac az olcsó napelemekbe
Egyéb - Megújuló

Lassan belefullad a piac az olcsó napelemekbe

A túlkínálat a normál üzletmenet része a napelemek piacán a Bloomberg szakértője szerint. A panelgyártóknak ez idő szerint komoly túlkínálattal kell szembesülniük, amit vagy kezelnek valami módon, vagy igen durva következményekkel számolhatnak. A világ napelemtermelés 18 százalékkal bővül idén, miközben a kereslet, kivált Kínában csökken, miután az ázsiai óriásállam visszafogja a napenergiahasznosítás támogatását.

A napelemgyártók nagyobb és hatékonyabb gyárakat építenek sorban, hogy lejjebb vigyák a panelek árát. Eközben a piacon éppenolyan elek mutatkoznak, mint öt évvel ez előtt – emlékeztet elemzésében a Bloomberg -, amikor számos paici szereplő kiszállt. Akkor a keresletet meghaladó ütemű termelésnövekedés jelentős konszolidációs hullámot váltott ki. Ugyanakkor a csökkenő panelárak felfuttatták ismét a keresletet, amire a válság túlélői a termelés njövelésével reagáltak, ez vezethet most az újabb piaci sokkhoz. Az öt évvel ez előtt talpon maradt gyártók ugyanis a paici részesedésük növelésén fáradozmak, amihez nagyobb kapacitásra van szükség, ami végső soron árleszorító hatású, és a marginokat is fokozatosan elolvasztja.

A világ legnagyobb napelemgyártója, a Trina nemrég azt jelezte, hogy a harmadik negyedévben várhatóan 6,5 százalékkal csökkennek a szállításaik, miközben Thaiföldön épp most adott át egy újabb panelgyárat, amelynek révén 7,1 százalékkal bővült a kapacitása.

Az igazsághoz tartozik, jegyzik meg a Bloomberg szakértői, hogy a napelemek iránti igény növekszik, de a növekedés dinamikája csökken. Az idén úgy tűnik globálisan mintegy 67 goigawattnyi új panelt állítanak munkába, ami 27 százalékkal több, az előző évinél. A jövő évi növekedést a Bloombergnél 25, a 2018-ast pedig már “csak” 23 százalékosra becsülik.