close
Kútfelújítást sürget Szolnok
Egyéb - Gáz

Kútfelújítást sürget Szolnok

Szolnok önkormányzata levelet ír Matolcsy György gazdasági miniszternek, az Országos Bányászati Hivatalnak, valamint a Mol Rt. vezetőinek, s kezdeményezi, hogy a hazai földgázmezőkön lévő kutak műszaki állagáról készüljön felmérés, végezzék el rajtuk a szükséges felújításokat – jelentette be Szalay Ferenc polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján – olvasható a pénteki Népszabadságban.

A levélben azt is megfogalmazzák, hogy a hazai gázmezők kútjai leromlott műszaki állapotban vannak. A balesetveszély elhárítása közérdek, hiszen bármikor bekövetkezhet egy, a pusztaszőlősihez hasonló gázkitörés. Ezt a munkát a Mol Rt. tulajdonában lévő Rotary cég egyedül nem tudja elvégezni, így a szolnoki Kőolajkutató Rt. is megrendelésekhez juthatna – mondta Szalay Ferenc.

Szakértők szerint az országban összesen közel hétezer olaj- és gázkút van. Ebből a Mol Rt. kezelésébe tartozik körülbelül a fele. A Mol kútjait a bányakapitányságok rendszeresen ellenőrzik, és a cég gondoskodik a karbantartásukról. A fennmaradó három és fél ezer kút a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében van. Ezeket már évekkel, évtizedekkel ezelőtt leállították. Ha a kimerült kutakat vizsgálnák felül a szolnoki javaslat alapján, annak több milliárd forintos költsége lenne, s nyilván az államnak kellene finanszíroznia.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.