close
Külön törvényt kapott a Nabucco Romániában
Blog - Egyéb - Gáz

Külön törvényt kapott a Nabucco Romániában

A Nabucco földgázvezeték megépítéséhez szükséges intézkedéseket tartalmazó törvényt Traian Basescu román elnök hirdette ki, aki a román nemzeti érdekeket szolgáló, közhasznú projektnek minősítette a Nabuccót.

A törvény a Nabucco projekt végrehajtásához szükséges intézkedéseket tartalmazza és tisztázza az alábbi területekre kiterjedően: környezetvédelem, szabályozás, földterületek tulajdonjoga és a földterületekhez való hozzáférés, illetve egyéb műszaki jellegű kérdések. Az úgynevezett „Nabucco különtörvény” a Nabucco projekt szabályozói keretrendszerének további megerősítését szolgálja. A törvényt idén május 21-én fogadta el a román parlament.

Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH vezérigazgatója elmondta: “Románia kulcsfontosságú partner a Nabucco gázvezeték sikeres megépítésében, amint ezt a május 21-én Bukarestben tartott bizottsági ülés is bizonyította. Üdvözöljük e törvény elfogadását, mely újabb ékes bizonyítéka a projekt politikai támogatottságának, valamint szilárd jogi és szabályozói keretrendszerének. A Nabucco projekttel kapcsolatban mind a jogi és politikai támogatottság, mind a műszaki és a mérnöki munkák terén folyamatos előrehaladás tapasztalható. Románia emellett jó úton halad afelé, hogy Magyarország és Bulgária után harmadik országként megszerezze a projekthez szükséges környezetvédelmi engedélyeket. Tovább folytatjuk munkánkat annak érdekében, hogy mire a Kaszpi-térségből származó gáz készen áll az Európába szállításra, a Nabucco is készen álljon annak fogadására.”

Vlad Pavlovschi, a romániai Nabucco vállalat ügyvezető igazgatója elmondta: „E törvény szigorú és alapos eljárást követő elfogadása pozitív lépés a Nabucco gázvezeték romániai megépítése számára. Prioritásunk továbbra is a környezetvédelmi engedélyezési folyamat lezárása marad. Biztosak vagyunk abban, hogy erre a román hatóságokkal együttműködve már a közeljövőben sor kerülhet. További fókuszterületünk a vezeték megépítéséhez szükséges engedélyeket biztosító földtulajdonjogok és földhasználati jogok megszerzése. A továbbiakban is együttműködünk a közösségekkel, valamint a helyi és országos hatóságokkal a projekt előrehaladása érdekében.”

Mindezek mellett a romániai Nemzeti NABUCCO Vállalat bejelentette, hogy országszerte sikeresen zajlottak a környezetvédelmi engedélyezési eljárás kapcsán tartott közmeghallgatások. A közmeghallgatásokra május 8. és 15. között került sor azon öt megye 24 településén, amelyeken áthalad a Nabucco gázvezeték romániai szakasza. A közmeghallgatásokat a romániai Nemzeti NABUCCO Vállalat a Nemzeti Környezetvédelmi Hatósággal és a helyi környezetvédelmi hivatalokkal együttműködve, az érintett 24 település helyi önkormányzatának támogatásával szervezte.

A Nabucco jelenlegi résztvevői az osztrák OMV, a bolgár BEH, a magyar Mol, a török Botas és a román Transgaz. A gázvezeték 1300 kilométer hosszú lenne, az Anatólián áthaladó török földgázvezetékhez csatlakozva a török-bolgár határtól indulva szállítana gázt Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül az ausztriai Baumgartenben található gázelosztó központba. A vállalkozás célja az európai földgázellátás függőségének csökkentése az orosz gázforrásoktól.

A Nabucco januárban ötven százalékos részvényopciós megállapodást kötött a Shah Deniz II. konzorciummal. Amennyiben a kitermelők a Nabucco West-nek adnak elsőbbséget, akkor a gázmező tulajdonosai ötven százalék erejéig részvényvásárlási jogot kapnak a Nabucco West-ben