close
Krónikus szakemberhiánytól tartanak az árampiacon
Áram - Egyéb

Krónikus szakemberhiánytól tartanak az árampiacon

Aggasztónak tartják a magyarországi villamosenergia-piacon a szakember utánpótlást az ágazatban érdekelt társaságok, derült ki a Magyar Elektrotechnikai Egyesület múlt heti, siófoki vándorgyűlésén. A rendezvény zárónyilatkozatából az is kiderül, hogy a szervezet kampányt indít, hogy felhívja az ingatlantulajdonosok figyelmét az épületek villamos hálózataival kapcsoaltos kockázatokra, és hadat üzennek a kontároknak, az élet és vagyonbiztonság érdekében, saját minősítési rendszert dolgoznak ki és vezetnek be, a villanyszerelő szakma megtisztítása érdekében. 

A magyarországi épületek villamos hálzataira vonatkozó, az energetikai audithoz hasonló kötelező minősítési rendszer bevezetését szorgalmazza a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), az élet és vagyonbiztonság érdekében, miután az épületeket érintő tűzesetek 20 százaléka villamos eredetű – áll a MEE vándorgyűlés zárónyilatkozatában. Ezzel együtt – folytatódik a szervezet javaslatait összegző dokumentum –  kommunikációs kampányt terveznek, hogy az ingatlantulajdonosok figyelmét felhívják a villamos hálózatokkal kapcsolatos kockázatokra. Ezek mellett egy éven belül saját minősítési rendszert kívánnak beindítani a villanyszerelők számára, ami hozzájárulna a piac tisztulásához segíthetne kiszűrni a megfelelő szakértelem nélkül dolgozó vállalkozókat. Ez volt az egyik központi témája a szervezet pénteken végetért, 62. Vándorgyűlésének, Siófokon, amelyen a magyar villamosenergia-ipari cégek több, mint hétszáz munkatársa, vezetője vett részt.

A MEE álláspontja szerint a megfelelő minőségű és biztonságú hálózatok építéséhez, üzemeltetéséhez jól képzett szakemberekre – mérnökökre és villanyszerelőkre – van szükség. Ennek érdekében elkerülhetetlennek tartják átalakítani a szak-, és egyetemi képzés rendszerté, módszertanát. A tananyagot a valóságos piaci igényekhez, a megváltozott technológiai elvárásokhoz kellene igazítani. Ez feltételezi az energetikai társaságok szoros egyűttműködését és a szakembereképzés átalakításában történő közös fellépést, amelyről megálapodás született a MEE siófoki vándorgyűlésén a piaci szereplők között.

A megfelelő szakember utánpótlás azért is kulcsfontosságú, mert a II. világháború után épült, mintegy 200 ezer kilométernyi elosztóhálózat folyamatban lévő megújítása során, nemcsak egyszerűen cserélni kell az oszlopokat, vezetékeket, de egy a mainál korszerűbb, és komplexebb fogyasztói igényeket kiszolgálni képes rendszereket kell kialakítani. Ugyanakkor a hálózatnak egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok között kell, egyre jobb minőségű rendelkezésre állást biztosítani. Ráadásul nemcsak a ma ismert igényeket kell figyelembe venni, a mintegy 4000 milliárd forint értékű, több évtizedes rekonstrukciós program során – mint például a háztartási nap-, avgy szélerőművek szaporodása, az okosmérés terjedése, vagy az elektromos autók számának növekedése -, de számolni kell a következő évtizedekben jelentkező, pontosan ma még esetleg nem is tervezhető technológiai elvárásokkal.