close
Közös földgázipari kiadványról egyeztetett az FGSZ és az MEKH
Egyéb - Gáz

Közös földgázipari kiadványról egyeztetett az FGSZ és az MEKH

Elsősorban a piaci szereplők és az engedélyesek, valamint a földgázipar iránt érdeklődők és a fogyasztók igényeit szolgálná az a földgázipari statisztikai adatokat tartalmazó kiadvány, amelynek elkészítésében megállapodott Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke és Fehér János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.

Az MEKH  közleménye szerint elsőként a 2013-as év adatait publikálják majd ilyen formában. Mivel ez lesz az első ilyen jellegű, kizárólag a földgáziparra koncentráló statisztikai kiadvány Magyarországon, ezért átfogó visszatekintést is ad majd a földgázipar elmúlt évtizedeiről. Az MEKH jogelődje és a MAVIR Zrt. közös kiadásában 2009 óta készül a magyar villamosenergia-rendszer adatairól statisztikai évkönyv. Az FGSZ Zrt.-vel együttműködve készíti el a hivatal jövőre a 2013-as év adatait feldolgozó földgázipari kiadványt.

Az energetikai szektor speciális ismereteket igénylő ágazat, szabályozása a fogyasztók érdekében szigorú. Hogy a befektetők, a piaci szereplők minél jobban ismerhessék a teljes földgázipar hazai működését, hiteles és pontos adatokra van szükség. Egy kiadványba gyűjtve bárki számára könnyen hozzáférhetővé kell tenni a földgázrendszer adatait, az átlagárakat, a hatósági árakat, a tarifákat, a szolgáltatással kapcsolatos információkat, szabályokat – idézi a közlemény Dorkota Lajost, az MEKH elnökét.