close
Közép-Európa legzöldebb egyeteme lett az SZTE
Egyéb - Emisszió

Közép-Európa legzöldebb egyeteme lett az SZTE

IsmĂŠt KĂśzĂŠp-EurĂłpa “legzĂśldebb” universitasa lett a Szegedi TudomĂĄnyegyetem (SZTE) az IndonĂŠziai Egyetemnek a vilĂĄg 178 intĂŠzmĂŠnyĂŠt rangsorolĂł felmĂŠrĂŠsĂŠben – kĂśzĂślte az SZTE marketing- ĂŠs kommunikĂĄciĂłs igazgatĂłsĂĄga.

Az SZTE a 2010-es eredmĂŠnyĂŠhez kĂŠpest előrĂŠbb lĂŠpett, mert a 178 versenyző kĂśzĂźl a 67., a hetven eurĂłpai rĂŠszvevő kĂśzĂźl a 21. helyen vĂŠgzett, Ă­gy a vilĂĄgon a rĂŠszt vevő intĂŠzmĂŠnyek csupĂĄn 37, a kontinensen pedig 29 szĂĄzalĂŠka bizonyult jobbnak nĂĄla. A 2010-es felmĂŠrĂŠsben mĂŠg csak 95 egyetem vett rĂŠszt (a szegedi legjobb kĂśzĂŠp-eurĂłpaikĂŠnt az 54. lett), 2011-ben mĂĄr 178 universitas szolgĂĄltatott adatokat.

A legnagyobb szĂĄmban eurĂłpai, ĂĄzsiai, ĂŠs ĂŠszak-amerikai egyetemek vettek rĂŠszt a felmĂŠrĂŠsben. MĂ­g a hazai felsőoktatĂĄsi intĂŠzmĂŠnyek kĂśzĂźl 2010-ben csupĂĄn az SZTE szerepelt a rangsorban, tavaly mĂĄr nĂŠgy magyar egyetem tĂśltĂśtte ki az adatlapot. A Debreceni TudomĂĄnyegyetem a 115., az Óbudai Egyetem 157., az EĂśtvĂśs LorĂĄnd TudomĂĄnyegyetem a 173. helyen vĂŠgzett. Az eurĂłpai rangsorban csak nyugat-eurĂłpai, illetve egy orosz egyetem előzte meg az SZTE-t, Ă­gy a KĂśzĂŠp-EurĂłpĂĄban ismĂŠt a legjobbnak bizonyult.

A University of Indonesia 2010 nyarĂĄn indĂ­totta el az Ăşgynevezett UI Green Metric Ranking of World Universities 2010, azaz a vilĂĄg egyetemeinek zĂśld mĂŠrőszĂĄmokon alapulĂł rangsorĂĄt. A felkeresett egyetemek ĂśnkĂŠntes adatszolgĂĄltatĂĄsĂĄn alapulĂł felmĂŠrĂŠsben Ăśt kategĂłriĂĄban pontoztĂĄk a rĂŠsztvevőket, ĂŠs ĂĄllĂ­tottak fel ĂśsszesĂ­tett rangsort. VizsgĂĄltĂĄk a zĂśldstatisztikĂĄt, az energiafelhasznĂĄlĂĄst ĂŠs klĂ­mavĂĄltozĂĄs elleni fellĂŠpĂŠst, a hulladĂŠkgazdĂĄlkodĂĄst, a vĂ­zhasznĂĄlatot, illetve az utaztatĂĄst.

Â