close
Korszerűsítik a távfűtést Nyíregyházán
Egyéb - Távhő

Korszerűsítik a távfűtést Nyíregyházán

Folytatódik a távfűtési rendszer korszerűsítése Nyíregyházán; az 50 százalékban uniós támogatású, 236 millió forint értékű beruházásról szerdán tartottak sajtótájékoztatót a nyírségi megyeszékhelyen.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázat segítségével megvalósuló fejlesztés első üteme lezárult, a munkálatok második szakaszában pedig az 1966-ban indult nyíregyházi távhőellátó rendszer legrégebbi elemeinek korszerűsítése kezdődik el – közölte Arday Balázs, a projektgazda Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója. A projekt keretében átalakítják a jelenleg két hőközpontról üzemeltetett 57, illetve 20 lakásos épületegyütteseket ellátó hőközpontokat kisebb egységekre, és felújítják azokat. A lakóépületek ellátását biztosító két – több mint negyven éves – szolgáltatói központot elbontják, helyettük épületenként összesen nyolc kompakt hőközponti blokkot építenek ki. A meglévő vezetékek nyomvonalát felhasználva mindegyik központ számára emellett úgynevezett primer hőellátást biztosítanak.

A beruházás révén évi 3.500 gigajoul energia takarítható meg, amely átszámítva 15,5 millió forint költségmegtakarítást tesz lehetővé. Ezen túl 198 tonnával csökken az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke, amely érték körülbelül 100-120 egyedi gázfűtéses lakás éves károsanyag-kibocsátásával egyenlő – jelezte az ügyvezető igazgató. A távhőszolgáltató cég vezetője elismerte, hogy az alapinfrastruktúra állapota majdnem eléri a kritikus szintet. Naponta 70-100 köbméternyi vízmennyiség tűnik el a hálózatban, ami súlyos hőveszteséget jelent. A vezeték cseréje azonban legkorábban 3 év múlva kezdődhet el. Elsősorban erre fogja koncentrálni a társaság az elérhető szabad forrásait – tette hozzá Arday Balázs.
Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta: a Nyírtávhő több évig tartó, nagyon fontos munkát kezdett meg ezzel a korszerűsítési projekttel. A cél, hogy teljesen biztonságos legyen a távhőellátás, a fejlesztések pedig a díjakra is kedvező hatással lesznek – fűzte hozzá a város vezetője.

Arday Balázs megemlítette, hogy a 15.300 fogyasztónak szolgáltató Nyírtávhő Kft.-nek körülbelül egymilliárd forinttal tartoznak az ügyfelek, a cég azonban mindössze 200-250 millió forintra képzett céltartalékot. A több éve nem fizető magánügyfelek mintegy 250 millió forinttal tartoznak a társaságnak, amely ugyanennek az ügyfélkörnek havonta 5 millió forint értékben jelenleg is szolgáltat – jegyezte meg Arday Balázs. Közölte, az összes fogyasztó közül mintegy ezer számít nagyon problémásnak, további 2000-2500 pedig kisebb-nagyobb csúszásokkal tesz eleget fizetési kötelezettségének.