close
Komolyan számolna a kormány a hazai szénvagyonnal
Egyéb - Szén

Komolyan számolna a kormány a hazai szénvagyonnal

A szénbányászat fontosságáról beszélt a nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Gyöngyösön, a 63. országos bányásznap központi ünnepségén.

Németh Lászlóné hangsúlyozta, hogy egy ország csak erős ipari termeléssel és az azt kiszolgáló bányászattal együtt lehet erős. Az összes ipari ágazat alapja a bányászat – mondta. A szénvagyon szerepét nem lehet kizárólag a szén villamosenergia-termelésben betöltött szerepén keresztül megítélni, a beruházási mélypont kivédésére és a környezetvédelmi kötelezettségek betartása érdekében komolyan számolni kell a hazai szénvagyon tisztaszén-technológiával történő hasznosításával, elsősorban a vegyiparban – mutatott rá Németh Lászlóné.

Elmondta azt is, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak vezető japán vállalatokkal a leghatékonyabb tisztaszén-technológia bevezetésére, hogy az induláshoz szükséges borsodi kísérleti üzem felépülhessen.

A kormány alapvető célja az erőforrások, köztük az ásványi nyersanyagok minél jobb kihasználása. Ezért a tárca vizsgálja a korábban beszüntetett bányászati tevékenységek folytatásának, illetve új területeken való megindításának lehetőségét – mondta a miniszter. Hozzátette, ezt szolgálják a közelmúltban megjelent bányászati koncessziók, amelyek által bővülhet a szénhidrogén-bányászat és a geotermikus energia hasznosítása; a jövőben további koncessziós kiírások várhatók.