close
Komoly kilengések várhatóak az olajpiacon a héten
Blog - Egyéb - Olaj

Komoly kilengések várhatóak az olajpiacon a héten

Egyre tĂśbbet hallani Hugo Chavez venezuelai elnĂśkről. Sajnos a hĂ­rek ĂĄltalĂĄban nem tĂşl pozitĂ­v fĂŠnyben tĂźntetik fel, hiszen vagy ĂŠppen rendreutasĂ­tja a spanyol kirĂĄly, vagy bejelenti, hogy hirtelen felindulĂĄsbĂłl visszaĂĄllamosĂ­tnĂĄ a korĂĄbban privatizĂĄlt – nem csak az olajpiacon ĂŠrdekelt – Ăźzleteket. Éppen tegnap olvastam, hogy szokĂĄsos hĂŠtvĂŠgi televĂ­ziĂłs show műsorĂĄban az előbbiekkel fenyegetett meg kĂŠt, EurĂłpĂĄban is jĂłl ismert ĂŠdesipari cĂŠget. Most pedig ismĂŠt AmerikĂĄval rĂşgta Ăśssze a port. RĂĄadĂĄsul ismĂŠt az olajpiacon, amivel sikerĂźlt jĂłl meghintĂĄztatnia a nyersolaj ĂĄrĂĄt.

HĂŠtfőn ugyanis mĂĄr csaknem kĂŠt szĂĄzalĂŠkos pluszban ĂĄllt az olaj ĂĄra, amire lassan egy hĂłnapja nem volt pĂŠlda, miutĂĄn Chavez azzal fenyegette meg az EgyesĂźlt Állmokat, hogy leĂĄllĂ­tja olajszĂĄllĂ­tĂĄsait a tĂŠrsĂŠgbe, egy az Exxon Mobillal kialakult problĂŠma kĂśvetkeztĂŠben. Venezuela a negyedik legnagyobb szĂĄllĂ­tĂłja AmerikĂĄnak, Ă­gy az elemzők nem vĂŠletlenĂźl figyelmeztetnek arra, hogy bĂĄrmilyen kiesĂŠs a kĂŠszletek szűkĂźlĂŠsĂŠhez, s ezzel egyĂźtt persze ĂĄremelkedĂŠshez is vezetnek.

“MĂŠg ha Chavez nem is vĂĄltja be a fenyegetĂŠseit az AmerikĂĄba tartĂł olajszĂĄllĂ­tmĂĄnyokkal kapcsolatban, vĂĄltozĂŠkony termĂŠszetĂŠvel kiszĂĄmĂ­thatatlannĂĄ teszi mĂĄr a kĂśzeljĂśvőt is, Ă­gy a kereskedők tovĂĄbbra is bizonytalanok maradnak a piacon” – mondta a Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgnek John Kilduff, az MF Global elemzőcĂŠg alelnĂśke. Az amerikai nyersolaj ĂĄra minden esetre 1,82 dollĂĄrral 93,59 dollĂĄrig emelkedett, mĂ­g Londoban egy hordĂł BrentĂŠrt 93,53 dollĂĄrt kĂŠrtek, ez 1,59 dollĂĄros plusz.

RĂĄadĂĄsul pĂŠnteken mĂĄr ĂĄtesett egy 4 szĂĄzalĂŠkos ralin, ekkora emelkedĂŠsre kĂŠt hĂłnapja nem volt pĂŠlda, az ok pedig, hogy mind az Északi-tengeren, mind pedig NigĂŠriĂĄban kitermelĂŠsi problĂŠmĂĄk adĂłdtak. Így ĂśsszessĂŠgĂŠben a hĂŠtre szinte bizonyosan visszatĂŠr a bizonytalansĂĄg a piacra, főkĂŠnt igaz ez szerdĂĄra, mikor is a szokĂĄsos amerikai heti nyersolajkĂŠszlet-adatokat teszik kĂśzzĂŠ.

Persze nem szabad elmenni figyelmeztetĂŠs nĂŠlkĂźl az amerika makroadatok mellett sem, hiszen minden egyes rossz adatot a recessziĂł előfutĂĄrakĂŠnt aposztrofĂĄlja a piac, ami viszont annyiban lehet rĂśvid tĂĄvon ĂĄrcsĂśkkentő hatĂĄsĂş, hogy a gazdasĂĄg sebessĂŠgĂŠnek lassulĂĄsa egyben az olajogyasztĂĄs csĂśkkenĂŠsĂŠvel is egyĂźtt jĂĄr.