close
Komoly biztonsági gondok egy svéd atomerűben
Atom - Egyéb

Komoly biztonsági gondok egy svéd atomerűben

A svéd nukleáris hatóság (SSM) közölte: az OKG által benyújtott, az Oskarshamn-2 blokkra vonatkozó időszakos biztonsági jelentés hiányosságai már önmagukban elég súlyosak ahhoz, hogy újabb biztonsági értékelést kelljen benyújtani az eredetileg tervezett 2020 helyett 2017-ben.

Svédországban tízévente biztonsági felülvizsgálatot kell végeznie az üzemeltetőnek minden atomerőművi blokkra, részletezve, hogyan felelnek meg azok a törvényi előírások szerinti biztonsági követelményeknek. A biztonsági jelentésnek tartalmaznia kell a biztonságnövelő új tudományos és műszaki fejlesztések implementálását is. Az SSM azt közölte, megvizsgálta az OKG biztonsági jelentését, és hiányosságokat talált benne, valamint a vállalat üzemeltetési eljárásaiban is.

Számos hiányosság már a 2004-ben megkezdett, a kapacitásnövelésre és az üzemidő meghosszabbítására vonatkozó projekt keretében ismertté vált. 2012-ben az SSM csak speciális feltételek mellett engedélyezte a forralóvizes blokk üzemeltetését, mert az üzemzavari dízelgenerátor elérhetősége nem volt biztosított. 2014 októberében az SSM azt közölte, az OKG megsértette a hatósági előírásokat, amikor nem jelentette a kollektív dózisra vonatkozó becsléseit, és az Oskarshamn-2 blokkon végzett felújítási munkálatoknál alkalmazott sugárvédelmi intézkedéseket. Az SSM azt is közölte, az OKG engedélyezés nélkül kezdett a munkálatokhoz. Minden olyan tevékenységet, ahol a teljes kollektív dózis várhatóan meghaladja a 100 ember-mSv értéket, előre be kell jelenteni a hatóságnak.

A hatóság szerint az OKG nem végezte el a szükséges elemzéseket, és nem hajtotta végre az atomerőmű hosszú idejű üzemeltetéséhez szükséges intézkedéseket. Ezek a hiányosságok nem jelentenek közvetlen kockázatot, de a cégnek meg kell azokat szüntetni. Az OKG-nak most 2017. december 31-ig kell benyújtania a biztonsági jelentést. Eredetileg 2020 lett volna a határidő.

Az Oskarshamn-2 2013. június 1. óta le van állítva, akkor kezdték el a blokk korszerűsítését. Az OKG 2014 júniusában azt jelentette be, hogy meghosszabbítják a korszerűsítési munkák időtartamát, és az újraindulást bizonytalan időre elnapolják. Ezt eredetileg 2015 tavaszára tervezték, de most a cég szerint nyárra csúszhat. Az OKG szerint a korszerűsítési program végeztével a blokk további húsz évig alkalmas lesz villamosenergia-termelésre. Ezzel együtt a blokk kapacitását 660 MW-ról 840 MW-ra emelik.

Az Oskarshamn-2 1975-ben kezdte meg a termelést, a telephelyen két azonos típusú forralóvizes blokk üzemel.

Forrás: NucNet