close
Klímavédelemre 1100 milliárd jut uiós forrásból
Egyéb - Emisszió

Klímavédelemre 1100 milliárd jut uiós forrásból

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon (KEHOP) belül összesen több mint 1100 milliárd forint szolgálja a klíma- és környezetvédelmet, az energiahatékonysági fejlesztéseket és a megújuló energiák használatát – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára kedden Nyíregyházán.

Szabó Zsolt a megyei önkormányzat által szervezett, klímastratégiával kapcsolatos konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a környezet- és energiahatékonysági programon kívül az önkormányzatok számára elérhető területi operatív programokban, illetve a gazdaságélénkítő programcsomagban is elkülönítettek ezekre a feladatokra forrást.

Utóbbiban mintegy 760 milliárd forint az energetikai hatékonyság növelésére fordítható – tette hozzá az államtitkár.

Elmondta, az országos klímastratégia összeállításához szükséges megyei programok előkészítő fázisban vannak, kidolgozásukra a következő másfél évben országosan több százmillió forintot kaphatnak a helyhatóságok. A kormány és az NFM a területi klímastratégiák megvalósítását beruházási támogatásokkal és egyéb fejlesztési pénzekkel segíti majd – tette hozzá Szabó Zsolt.

Az államtitkár újságírói kérdésre elmondta, az erre vonatkozó pályázatokat folyamatosan írják ki, a stratégia alkalmazása azonban már egy hosszabb távú folyamat lesz, ez fogja meghatározni a következő évtizedeket. Az energetikai korszerűsítések is ennek a folyamatnak a részei, Szabó Zsolt szavai szerint több száz beruházásról van szó, amivel például Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdasága és környezete is fejlődhet.

Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a helyhatóság – hasonlóan a többi megyei önkormányzathoz – 30 millió forintot kapott saját klímastratégiájának kidolgozására. Megjegyezte, a megyei önkormányzat az elsők között indította el ezt a munkafolyamatot.