close
Kivonul a Conoco Nigériából
Egyéb - Olaj

Kivonul a Conoco Nigériából

A ConocoPhillips eladná nigériai érdekeltségeit és kivonulna Afrika második legjelentősebb olajországából. A Shellnek újabb illegális olajlecsapolással kellett szembesülnie a hét elején a Niger deltájában.

Az észak-amerikai ConocoPhillips úgy döntött, megszabadul összes nigériai érdekeltségétől. Szárazföldi, valamint tengeri olaj- és gázmezők és a Brass LNG-üzemben lévő részesedése eladó a BNP Paribas francia bankon keresztül. A reménybeli vásárlók nigériai olajvállalatok lesznek, mint például a Conoil vagy az Oando, de a kínai Sinopec, az indiai ONGC és a dél-koreai KNOC ajánlataira is számítanak, tájékoztatta a Reuters hírügynökséget egy, az eseményekhez közeli forrás kedden. A lehetséges bevételt 2,5 milliárd dollárra becsülik, de ha az eszközöket külön-külön sikerül értékesíteni, ami egyébként valószínű, a ConocoPhillips ennél többet is nyerhet.

A szárazföldi mezők teljes mértékben felszereltek és működőképesek, a csomag legértékesebb részét képezik, a Brass gázcseppfolyósító üzem azonban még csak a megvalósítás korai szakaszában áll, így nehéz lehet túladni a Conoco abban lévő részén.

Egy 2010-ben elfogadott nigériai törvény szerint minden külföldi befektetőnek belföldi szereplővel kell társulnia, ez pedig nagyban megnehezíti az ottani ügyleteket. A kormány célja ezzel az volt, hogy hozzásegítse a helyi vállalatokat ahhoz, hogy minden belföldi projektben és tenderben részt vegyenek. Így a mostani Conoco-ügylet legnagyobb nyertesei is a nigériai cégek lehetnek. A nemzeti NNPC azonban úgy tűnik, nem kívánja tovább növelni a ConocoPhillips eszközeiben lévő többségi tulajdonrészét, de nem is tart attól, hogy az amerikai vállalat kivonul az országból, hangzott el egy tv-interjúban.

A nigériai vállalatok már korábban hozzájutottak jelentősebb eszközökhöz, amikor a Shell bocsátotta eladásra bizonyos szárazföldi érdekeltségeit. Az angol-holland vállalat időről időre nehézségekkel szembesül Afrika második legnagyobb olajtermelő országában, egy hétfői bejelentése szerint újabb két sérülést talált az egyik vezetékén. A szándékos rongálást a Transz-Niger vezeték Ogoniföldön, a Niger deltájában fekvő részén ejtették. Az újabb két sérülést azután vette észre a vállalat, hogy a hétvégén pár hasonlót kijavított, hétfőn pedig bejelentette, növelné exportját, hogy a jelenlegi magas olajárak segítségével behozza a lopások miatt elszenvedett veszteségét.

A vállalat szerint évente 150 ezer hordónyi olajat csapolnak le a vezetékeiről helyiek, akiknek a 110 dolláros ár mellett ez igen jó bevételi forrás.