close
Kivár a Mollal az OMV?
Egyéb - Olaj

Kivár a Mollal az OMV?

Nem terjesztett elő olyan kĂŠrĂŠst az OMV vezetĂŠse a cĂŠg kĂśzgyűlĂŠse elĂŠ, amelyben felhatalmazĂĄst kĂŠr a Mol felvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄra – tudatta a magyar olajtĂĄrsasĂĄg. Az OMV felvĂĄsĂĄrlĂĄsi kĂ­sĂŠrletĂŠre vĂĄlaszul szĂźletett magyar jogszabĂĄly szerint ugyanis egy vĂŠteli ajĂĄnlathoz mĂĄr az ajĂĄnlatot tevő cĂŠg kĂśzgyűlĂŠsĂŠnek dĂśntĂŠse is kell – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A Mol szerint az osztrĂĄk prĂłbĂĄlkozĂĄs komolytalansĂĄgĂĄra utal az, hogy ilyet az Omv vezetĂŠse nem terjesztett a kĂśzgyűlĂŠs elĂŠ. Esetleg arra, hogy az osztrĂĄk cĂŠg semmibe veszi a magyar tĂśrvĂŠnyeket, de elkĂŠpzelhető, hogy a tĂĄrsasĂĄg az időt hĂşzza, s megprĂłbĂĄlja sakkban tartani a versenytĂĄrsĂĄt.

A Mol Ăśt OMV-rĂŠszvĂŠnyt vĂĄsĂĄrolt, kĂŠpviselői Ă­gy vehettek rĂŠszt az osztrĂĄk cĂŠg kĂśzgyűlĂŠsĂŠn. SzerintĂźk itt nem derĂźlt ki “milyen megfontolĂĄsok alapjĂĄn ragaszkodik az OMV vezĂŠrigazgatĂłja jelenlegi Mol-rĂŠszesedĂŠsĂŠhez: lehet, hogy irracionĂĄlis fĂŠlelem mozgatja, esetleg szemĂŠlyes indĂ­tĂŠkai vannak, netĂĄn elismeri, hogy a Mol a jobb befektetĂŠs”. A magyar vĂĄllalat tegnap tette kĂśzzĂŠ első negyedĂŠves jelentĂŠsĂŠt, amelyben a vĂĄrakozĂĄsoknak megfelelő nyeresĂŠgnĂśvekedĂŠsről adtak szĂĄmot. A cĂŠg 65 milliĂĄrd forint nettĂł eredmĂŠnyt ĂŠrt el az első negyedĂŠvben, ami 43 szĂĄzalĂŠkkal tĂśbb az egy ĂŠvvel korĂĄbbinĂĄl. NettĂł ĂĄrbevĂŠtele 786,1 milliĂĄrd volt az időszakban, szemben a tavalyi 515,8 milliĂĄrddal. A nĂśvekedĂŠs oka a finomĂ­tĂłi ĂĄrrĂŠs emelkedĂŠse, ĂŠs az olajĂĄrak nĂśvekedĂŠse lehet.

A tĂĄrsasĂĄg leĂĄnycĂŠge “Ă­gĂŠretes kőolaj-előfordulĂĄst” talĂĄlt OroszorszĂĄg nyugat-szibĂŠriai terĂźletĂŠn, a Matyuskinszkaja blokkban. Az első tesztelĂŠs napi 50 kĂśbmĂŠter jĂł minősĂŠgű olajhozamot eredmĂŠnyezett, az ipari prĂłbatermelĂŠs 2008 harmadik negyedĂŠvĂŠben kezdődhet el.

Â