close
Kitermeli-e az extraprofitot a Mol?
Egyéb - Olaj

Kitermeli-e az extraprofitot a Mol?

A Veres JĂĄnos pĂŠnzĂźgymi-niszter ĂĄltal is megfontolĂĄsra ĂŠrdemesnek Ă­tĂŠlt Robin Hood- adĂł ugyan az egĂŠsz energiaszektort sĂşjtanĂĄ, de annak fő cĂŠlpontja mĂŠgiscsak a Mol lehet – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az azonban kĂŠrdĂŠses, hogy mennyit is profitĂĄl a Mol a magas olajĂĄrakbĂłl. A szĂĄmok azt mutatjĂĄk: az olajĂĄr meredek emelkedĂŠse tĂĄvolrĂłl sem eredmĂŠnyezte a Mol-profit hasonlĂł mĂŠrtĂŠkű megugrĂĄsĂĄt. Az arĂĄnytalansĂĄgot a cĂŠg vezetői korĂĄbban azzal magyarĂĄztĂĄk, hogy tevĂŠkenysĂŠgĂźk jĂłval sokrĂŠtűbb, mintsem hogy a nyersolajĂĄr egyĂŠrtelmű hatĂĄst gyakoroljon a nyeresĂŠgre. A Mol-csoport 2008 első negyedĂŠvi 786 milliĂĄrd forintos ĂĄrbevĂŠtelĂŠből a kutatĂĄs-termelĂŠs csupĂĄn 159 milliĂĄrd forintot tett ki. A tĂĄrsasĂĄg vezetői ugyanakkor nem tagadtĂĄk, hogy az olajĂĄr emelkedĂŠstől azĂŠrt vĂĄrnak eredmĂŠnynĂśvekedĂŠst. Az első negyedĂŠvben mĂĄr a teljes ĂŠs a kitemelĂŠsi profit is emelkedett. UtĂłbbi viszont azĂŠrt nőtt a nĂŠgyszeresĂŠre, mert eladtĂĄk a Szőreg-I nevű mezőt az ĂĄllami gĂĄztĂĄrolĂĄs cĂŠljĂĄra. Ettől megtisztĂ­tva az ĂźzletĂĄg nyeresĂŠge 17-ről 24 milliĂĄrdra nőtt.

RĂśvid tĂĄvon ugyan egyĂŠrtelműen negatĂ­van befolyĂĄsolnĂĄ az Ăşj adĂł bevezetĂŠse a Mol-rĂŠszvĂŠnyek ĂĄrfolyamĂĄt, ĂĄm a hosszĂş tĂĄvĂş hatĂĄs tompĂ­tott lehet – ĂĄllĂ­tja Sarkadi SzabĂł KornĂŠl, a Cashline elemzője. Szerinte valĂłszĂ­nűleg megismĂŠtlődne az a folyamat, amelyet az OTP-papĂ­rok esetĂŠben lehetett megfigyelni a banki kĂźlĂśnadĂł bevezetĂŠsekor. A rĂŠszvĂŠny egy ideig veszĂ­tett ĂŠrtĂŠkĂŠből, ĂĄm amikor a befektetők lĂĄttĂĄk, hogy a pĂŠnzintĂŠzetek tovĂĄbb hĂĄrĂ­tjĂĄk a pluszterhet, az ĂĄrfolyam visszaĂĄllt a korĂĄbbi szintre.