close
Kiszorítanák Moszkvát az európai nukleáris piacról?
Atom - Egyéb

Kiszorítanák Moszkvát az európai nukleáris piacról?

Oroszországot ki akarják szorítani az atomenergia-piacról – vonta le a következtetést a dél-csehországi temelíni atomerőmű bővítéséért folytatott versenyből a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap szerdán.

Az Egyesült Államok arra akarja rávenni Csehországot, hogy ne az orosz Atomsztrojexporttal, hanem a Westinghouse amerikai céggel kössön szerződést a temelíni atomerőmű bővítéséről. A tízmilliárd dolláros beruházás érdekében Washington úgymond bevetette a nehéztüzérséget: Prágában maga Hillary Clinton lobbizott hétfőn a Westinghouse atomenergiai cég mellett – írta a független orosz lap. A cikk szerint élesedik a küzdelem az atomerőművek építéséért a világban, és az Egyesült Államok maximálisan csökkenteni akarja a kelet-európai országok energetikai függőségét Oroszországtól.

Csehország kőolajszükségletének hatvan százalékát, földgázból szükségletei hetven százalékát Oroszországból importálja, de onnan szerzi be teljes mértékben a nukleáris fűtőanyagot is.
Ivan Andrijevszkij, a 2K Audit nevű orosz cég vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az a reaktor, amelyet a Roszatom, az orosz állami atomenergia-vállalat Csehországban akar építeni, már sikeresen működik Kínában és Oroszországban. A Westinghouse-nak viszont nincs ilyen gyakorlata. Az amerikai cég most fejezi be első projektjét Kínában. Egy AP1000-es reaktort épít, amely jövőre lép működésbe – nyilatkozta a szakértő a lapnak.

Lilija Brujeva, az Invesztkafe orosz elemző ügynökség szakértője szerint a temelíni atomerőmű bővítése körül kialakult versenyt arra használják, hogy csökkentsék az orosz befolyást a világ atomenergia-piacán. Ráadásul egyre több európai ország akar szabadulni az orosz energiafüggőségtől. Erre utal az is, hogy bár Litvániának előnyösebb az elektromos áramot Oroszországtól vásárolni, mégis döntés született arról, hogy Visaginas városánál atomerőművet építenek.

A cseh vezetésre nem csak az Egyesült Államok, hanem a szomszédos országok is politikai nyomást gyakorolnak, hogy ne az orosz céggel szerződjön az atomerőmű bővítésére – mutatott rá az elemző a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lapban. Amerikai források szerint a tárgyalás a pályázatokról már decemberben elkezdődhet.