close
Kis, moduláris reaktort épít Kína
Atom - Blog - Egyéb

Kis, moduláris reaktort épít Kína

Június végén befejeződnek a kínai ACP100 harmadik generációs kis moduláris reaktor (small modular reactor – SMR) előzetes tervezési munkálatai, megnyitva ezzel az utat a 2015-re tervezett építése előtt – közölte a fejlesztő vállalat.

A CNNC New Energy vállalt vezetője, Qian Tianlin egy washingtoni konferencián úgy fogalmazott: már több fontos kísérleti igazolása elkészült a többcélú reaktornak, többek között lezajlott a passzív zónahűtő rendszer átfogó kísérleti vizsgálata, amely 14 napig képes biztosítani a reaktor autonóm hűtését. Emellett a szabályozórúd-hajtás hideg és meleg állapotát célzó kísérleti vizsgálatok is elkészültek – írta a NucNet.

Tianlin szerint a CNNC New Energy már fejlesztési megállapodást kötött több tartomány hatóságaival. Tianlin szerint egy ACP100 típusú reaktor mintegy 100 000 ember számára tudna elegendő hőt szolgáltatni.

A CNNC New Energy a kínai állami CNNC és a China Guodian Corporation közös leányvállalata, amely 2011 áprilisában alakult az SMR reaktorok elterjesztésére. A vállalat alapvetően SMR reaktorokkal kapcsolatos kutató-fejlesztő munkát végez, amelyeket az iparban és sótalanítási célokra is alkalmazni lehet, és villamosenergia-termelésre is felhasználhatók.

Tianlin szerint az ACP100-ra több országban is lenne érdeklődő, többek között az Egyesült Államokban, Oroszországban vagy Franciaországban. Kanada és néhány közel-keleti állam a CNNC-vel való együttműködésben is gondolkozik.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai szerint az ACP100 egy 100 MW teljesítményű, továbbfejlesztett nyomottvizes reaktoregység. 2-6 ilyen modult lehet integrálni egy erőműben, amelyeket egyszerre kell megépíteni.

Egy modul 310 MW hőteljesítményre képes, ez 1000 GJ/óra hőtermelésre, vagy 420 tonna/óra gőztermelésre teszi alkalmassá. A modul naponta 120 000 tonna vizet lenne képes sótalanítani.