close
Kínai technológiával zöldül a kubai energiaipar
Egyéb - Megújuló

Kínai technológiával zöldül a kubai energiaipar

A kínai-kubai gazdasági együttműködésről, egyebek mellett a közös zöldenerghia fejlesztésekről egyeztetett a napokban Havannában Li Keqiang, kínai kormányfő. Kubának nagy szüksége van az áztsiai ország támogatáűsára, mert a legfontosabb kereskedelmi aprtnere, venezuela épp saját összeomlásával van elfoglalva, ezért nem tudja segíteni a kommunista országot.

Kuba energiaigényének ma mindössze négy százaléka szármatzik megújuló forrásokból, a kormány szándáka szerint ezt 2030-ra 24 százalékra növelnék Kína közreműködésével. Kubában jelenleg évi 60 ezer napelemet állítanak elő, jellemzően kínai részegysgéekből. A munkásokat az ázsiai országban tanították be, és jelenleg automatizált gépsorok beálításával a gyár termelésének bővítésén dolgoznak. A Key Cuban a napelemek mellett a LED világítástól, az elektromos tűzhelyekig számos elektromos berendezést gyárt, mindent kínai alkatrészekből.

A megájuló források bővítését a kubai cukoripar is segíti, a cukorgyártás számára felesleges cukornád biomassza erőművek energiaforrásaként szolgálhat. Egy 165 megawattos biomassza erőmű építése épp most kezdődik Kuba középső részén.